robert0770 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 Witam kupiłem serwer VPS od mints, zainstalowalem postfixa, wysyła wszystko ładnie maile ale mam jeden problem, gmail wrzuca wiadomosci odemnie do spamu co z tym zrobic? czy to moze byc spowodwane tym ze maja stare informacje o mojej domenie? bo wrecz 5 min zajeła mi zmiana dns w ovh, na ns.bizneshost (tam sobie zrobiłem strefe) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 Ustawiłeś odpowiednio rekord txt? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robert0770 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 (edytowany) nie ustawilem rekordu txt mam tylko mxa ns i pola A, szczerze mówiąc nie wiem jak go ustawic, a czytalem oni teraz Edytowano Lipiec 12, 2014 przez robert0770 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 (edytowany) RevDNS jeszcze zobacz. Co do txt to: http://www.zytrax.com/books/dns/ch9/spf.html edit: http://www.mail-tester.com/ Edytowano Lipiec 12, 2014 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robert0770 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 (edytowany) wlasnie nie chce robic tego przez strefe w bindzie bo mam tylko jeden serwer dlatego korzystam z tych od biznes hostu, i nie wiem jak u nich wprowadzic cos takiego co mi radza (1.1.1.1 - moj adres ip), zmieniony v=spf1 a mx ip4:1.1.1.1 ~all przed chwila txt dałem tak... mail.domena.pl txt 1.1.1.1 (chodz to tylko test i nie wiem czy zadziała, jeden skaner mi podał ze jeszcze nie widac rekordu txt) Edytowano Lipiec 12, 2014 przez robert0770 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 (edytowany) Tak samo tylko przez panel. Komendy się nie zmieniają a tylko forma ich wprowadzenia. edit: revDNS masz zrobiony? Edytowano Lipiec 12, 2014 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robert0770 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 http://zapodaj.net/7f1e1eb4c6e55.png.html tak mam a revDNS nie robiłem, tez nie wiem jak. szczerze mowiac z dnsami to znam tylko podstawy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 (edytowany) RevDNS, SPF, DKIM, ustaw, żeby serwer się przedstawiał swoim prawdziwym hostname (tym z rDNS) i żeby wpisy MX kierowały na prawdziwy hostname. W hotmailu i tak na początku będziesz trafiał do spamu, ale w GMailu powinno wystarczyć. Chcesz zobaczyć to w nagłówku maila odebranego przez GMail: Authentication-Results: mx.google.com; spf=pass (google.com: domain of .... dkim=pass header.i=... Aha, sprawdź, czy nie jesteś na czarnej liście http://mxtoolbox.com/blacklists.aspx (zarówno domenę, czyli to co masz po @ w adresach, z których wysyłasz, oraz IP przetestuj). Edytowano Lipiec 12, 2014 przez spindritf (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 revDNS na 99% ci psuje całość. U dostawcy VPSa musisz to skonfigurować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robert0770 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 (edytowany) revDNS na 99% ci psuje całość. U dostawcy VPSa musisz to skonfigurować. czyli mam sie z nimi skontaktowac zeby zmienili? co do maila to jest taki Received-SPF: temperror (google.com: error in processing during lookup of robert@domena.pl: DNS timeout) client-ip=1.1.1.1(moje ip); Authentication-Results: mx.google.com; spf=temperror (google.com: error in processing during lookup of robert@domena.pl: DNS timeout) smtp.mail=robert@domena.pl Edytowano Lipiec 12, 2014 przez robert0770 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 (edytowany) Oprócz poprawności revdns, poprawnego rekordu spf, DKIM, należy jeszcze wdrożyć DMARC (http://www.dmarc.org/). EDIT: Authentication-Results: mx.google.com; spf=pass (google.com: domain of test@domena.pl designates 1.1.1.1 as permitted sender) smtp.mail=test@domena.pl; dkim=pass header.i=@domena.pl; dmarc=pass (p=QUARANTINE dis=NONE) header.from=domena.pl Edytowano Lipiec 12, 2014 przez mmmm21 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 co do maila to jest taki Czyli nie działa. Podaj nazwę tej domeny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robert0770 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 mareczko.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robert0770 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 (edytowany) myslalem ze jednak te revDNS pomoże ale nadal ląduje w spamie spf a pokazuje juz tak: Received-SPF: none (google.com: robert@mareczko.pl does not designate permitted sender hosts) client-ip=185.49.14.196;Authentication-Results: mx.google.com; spf=neutral (google.com: robert@mareczko.pl does not designate permitted sender hosts) smtp.mail=robert@mareczko.pl edit: dodalem jeszcze v=spf1 a mx ip4:185.49.14.196 ~all dla mareczko.pl bo w sumie maile są wysylane z adresem cos@domena.pl, jak sie myle to poprawcie, bo teraz mam 2 takie wpisy v=spf1 a mx ip4:185.49.14.196 ~all dla mail.mareczko.pl i mareczko.pl Edytowano Lipiec 12, 2014 przez robert0770 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 (edytowany) Dopiero teraz widać ten wpis txt, wcześniej wydaje mi się, że nie było. Spróbuj teraz. SPF ustawiasz dla domeny, która jest po @. Edytowano Lipiec 12, 2014 przez spindritf (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 Dwa wpisy spf? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robert0770 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 (edytowany) to jest jakies dziwne.. teraz mam tak: Received-SPF: temperror (google.com: error in processing during lookup of robert@mareczko.pl: DNS timeout) client-ip=185.49.14.196; Authentication-Results: mx.google.com; spf=temperror (google.com: error in processing during lookup of robert@mareczko.pl: DNS timeout) smtp.mail=robert@mareczko.pl a mxtoolbox pokazuje coraz mniej błedów Edytowano Lipiec 12, 2014 przez robert0770 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robert0770 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2014 (edytowany) Spróbuj teraz. SPF ustawiasz dla domeny, która jest po @. Dwa wpisy spf? usunąłem ten z mail. Zastosowałem się do tych rad i działa!!! mail doszedl normalnie spf=pass (google.com: domain of robert@mareczko.pl designates 185.49.14.196 as permitted sender) smtp.mail=robert@mareczko.pl Dzieki działa i czegos się nauczyłem! BTW jeszcze jedno pytanie, warto DKIM i DMARC jeszcze robic? Edytowano Lipiec 12, 2014 przez robert0770 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2014 BTW jeszcze jedno pytanie, warto DKIM i DMARC jeszcze robic? Zapoznaj się: https://support.google.com/a/answer/2466580 Z mojej strony jeszcze drobna uwaga, najlepiej gdyby była zgodność pomiędzy rekordem mx a revdnsem, w chwili obecnej mx mail.mareczko.pl, a revdns mareczko.pl, można zastosować według własnego uznania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach