Gość Kamillo Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2014 Witam, Mam kilka pytańsotyczące bazy danych. Czy czyszczenie danych z tabel wp_options wp_metapost wp_ustermeta Jest bezpieczne? Jak dane można tam czyścić? W wp_postmeta jest około 800 rekordów... Inne pytanie to czy wp_terms, wp_term_relationships, wp_term_taxonomy dotyczy tagów? cba.pl, wordpress Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2014 Pierwszej raczej nie polecam czyścić. Co do pozostałych nie wiem. Ale po co chcesz to robić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamillo Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2014 Żeby zmniejszyć rozmiar bazy danych? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2014 A ile obecna zajmuje? Hosting narzeka czy co? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamillo Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2014 Z 9,6MB zrobiłem 1,1MB! Chociaż tych wyżej tabel nie ruszałem. Jak ktoś wie co można z nich usunąć niech pisze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2014 Wybacz, z czego Ty chcesz odchudzać taką anorektyczną bazunię? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PrecelusMaximus 53 Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2014 (edytowany) wp_options - silnik WP, pluginy i szablony trzymają tam swoje dane... wp_metapost - Wp trzyma tam nagłówki i różne informacje na temat postów/podstron itp. Dodatkowo wiele wtyczek np. seo przechowuje tam informacje o danej podstronie. wp_usermeta - WP oraz pluginy przechowują tam dodatkowe informacje o użytkownikach. Jeśli masz plugin grup lub jakiś który posiada uprawnienia to tam znajdują się informacje o tym. Tu masz pełne informacje: http://codex.wordpress.org/Database_Description Jedna rada... Nie czyść, nie usuwaj baz gotowych systemów. Nic nie będzie lepiej działać, jedynie zaoszczędzisz parę MB a skrypt może po prosty się wysypać, teraz lub później. Moi klienci posiadają bazy które mają kilka GB. Wtedy można się martwić co z tym zrobić. Edytowano Lipiec 5, 2014 przez PrecelusMaximus (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2014 U mnie baza jest "troszeczkę" większa i serwer sobie radzi SS: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamillo Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2014 Wybacz, z czego Ty chcesz odchudzać taką anorektyczną bazunię? Z niepotrzebnych wpisów itp... @PrecelusMaximus: Na taką odpowiedź właśnie czekałem. Z tych tabel nic nie kasowałem. Wyczyściłem dane tylko w wp_post oraz dane kilku wtyczek. U mnie baza jest "troszeczkę" większa i serwer sobie radzi Bo masz więcej danych. U mnie jest kilka podstron z samą treścią i kilkanaście wpisów z obrazkami Dzięki za odpowiedzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2014 Z niepotrzebnych wpisów itp...Jakich wpisów? Możesz po usuwać rewizje postów/stron, jeśli nie potrzebujesz. Marnujesz swój czas, naprawdę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamillo Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2014 Wpisy to to samo posty... a nawet bardziej byłbym za wpisami. To, że mogę usunąć rewizje to wiem i właśnie po ich usunięciu baza danch z 9,6MB zmalała do 6,6MB. Obecnie automatyczne zapisywanie wpisów usunąłem całkowicie. Czasu myślę, że też nie marnuje, bo na cba.pl są ograniczenia w przypadku wgrywania bazy danych (chyba do 10MB), więc w czasie awarii zawsze można przywrócić baze z pliku, jeśli jest mniejsza niż 10MB. Temat można zamknąć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2014 Powiem ci tak, Nie baw się na razie w optymalizację bazy tylko najpierw wtyczki, skrypt, dodatki a baza na końcu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach