Saurez 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2014 Witam. Istnieje możliwość zabezpieczenie wszystkich folderów VPSa hasłem? Ja jako root chciałbym mieć wyłączoną koniecznosc wpisania hasłem, ale np. stworzyłem konto pewnej osobie, ona oczywiście nie może wejsć do folderu roota, ale chciałbym zabezpieczyc pozostale foldery dla pewności, bo kilka osób edzie korzystało z VPSa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2014 Może jail-a zrób? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Saurez 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2014 Rozwin swoją myśl. Nowy jestem w tych sprawach. Jak to w ogóle zrobić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2014 Zamknij każdego usera w osobnym folderze. Np. user0 -> /home/user0 user1 -> /home/user1 Tak że nie wyjdą poza swój folder. Coś jak FTP. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Saurez 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2014 Jak ich zamknąć? Z panelu VPSa, czy jakąś komendą? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2014 Zapoznaj się najpierw z podstawami linuxa a później googluj. Z panelu to co najwyżej możęsz sobie serwer zrestartować. Wszystko robisz przez putty, z konsoli i jedną komendą tego nie załatwisz. Poszukaj poradników, nawet tutaj na forum archi dał taki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2014 (edytowany) Jak musisz im dać shella to w grę wchodzi tylko chroot, czyli jail. Zgogluj sobie "jailkit". Jak wystarczy dostęp do SFTP, to można to bardzo łatwo osiągnąć zerowym kosztem. Dodaj sobie grupę np. jail. addgroup jail Potem dodaj sobie jakiegoś usera do tej grupy. addgroup zlyuser jail Następnie zmień mu ownera home na roota. chown root:root /home/zlyuser Po czym dodaj do /etc/ssh/sshd_config na końcu: # GROUP: JAIL Match Group jail ForceCommand internal-sftp ChrootDirectory %h AllowTcpForwarding no X11Forwarding no Zrestartuj serwer ssh: service ssh restart I voila. Do każdego nowego usera wymagane będzie już tylko zrobienie punktów 1-3. Edytowano Lipiec 3, 2014 przez Archi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Saurez 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2014 Pisząc "voila" co miałeś na myśli? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2014 Wklep w puttym man voila... A tak na serio, Archi miał na myśli, że to wszystko. Nic więcej nie musisz robić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2014 Miał na myśli, że to gotowe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2014 Kurde, muszę używać bardziej oczywistych wyrażeń . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2014 Kurde, muszę używać bardziej oczywistych wyrażeń . Znam to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Saurez 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2014 (edytowany) Jak musisz im dać shella to w grę wchodzi tylko chroot, czyli jail. Zgogluj sobie "jailkit". Jak wystarczy dostęp do SFTP, to można to bardzo łatwo osiągnąć zerowym kosztem. Dodaj sobie grupę np. jail. addgroup jail Potem dodaj sobie jakiegoś usera do tej grupy. addgroup zlyuser jail Następnie zmień mu ownera home na roota. chown root:root /home/zlyuser Po czym dodaj do /etc/ssh/sshd_config na końcu: # GROUP: JAIL Match Group jail ForceCommand internal-sftp ChrootDirectory %h AllowTcpForwarding no X11Forwarding no Zrestartuj serwer ssh: service ssh restart I voila. Do każdego nowego usera wymagane będzie już tylko zrobienie punktów 1-3. Wszedłem na WinSCP, połączyłem się, nic nie dało, można było wyjśc ze swojego katalogu. Jakieś pomysły? Edytowano Lipiec 4, 2014 przez Saurez (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2014 No to coś zwaliłeś bo u mnie pięknie śmiga i niejednokrotnie już to aplikowałem na co najmniej kilkunastu serwerach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Saurez 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2014 No to coś zwaliłeś bo u mnie pięknie śmiga i niejednokrotnie już to aplikowałem na co najmniej kilkunastu serwerach. Spróbuję jeszce raz. Aby usunąć tą grupę Jail wystarczy w pliku usunąć wprowadzone zmiany + wpisać komendę na usunięcie w putty? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach