GyniO 10 Zgłoś post Napisano Czerwiec 26, 2014 Witam, Z racji tego, że program FileZilla trzyma dane FTP ( host/user/pass ) w pliku xml chciałbym zabezpieczyć się przed ewentualną kradzieżą tych danych tworząc sobie domeny typu: klient1.localhost/ stronaA.whatever/ a w FileZilli podawać jako host serwera moje pseudo domeny, które dzięki ustawionym DNS'ą przekierują mnie na docelowy host - w celu nie ujawniania prawdziwego hosta przy wycieku danych ( np. robak ) - nikt raczej nie sprawdzi dns'ów Pseudo domeny tworzyłbym ręcznie albo przez skrypt PHP / Bash Rozwiązanie na windows( local ) lub debian vps ( wtedy dostęp do dns'a tylko na konkretne IP ) Pytanie czy te rozwiązanie ma sens, jeżeli tak - to jak to sprawnie rozwiązać ( przy jednej osobie lub kilku )? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Czerwiec 26, 2014 Pytanie czy te rozwiązanie ma sens Nie. Robak rozwiąże nazwę tak samo, jak normalny klient. Mógłbyś usuwać te dodatkowe wpisy, odcinając klienta od jego konta, ale równie dobrze możesz mu po prostu zmienić hasło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GyniO 10 Zgłoś post Napisano Czerwiec 27, 2014 (edytowany) Czyli... jeżeli nawet byłby robak to i tak robi połączenie z mojego komputera zmieniając pliki? To rozwiązanie jedynie chroni mnie przed wyciekiem danych przez użytkownika Zmiana haseł nie wchodzi w grę, z racji tego, że nie zawsze mam takie uprawnienia ( dostęp do panelu do zarządzania użytkownikami FTP ) no i ze względu na ilość: ~200 kont ftp Edytowano Czerwiec 27, 2014 przez GyniO (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Łukasz Tkacz Zgłoś post Napisano Czerwiec 27, 2014 To może Filezilla w wersji portable zamknięta w kontenerze truecrypta? http://www.trailheadinteractive.com/making_filezilla_ftp_client039s_passwords_more_secure Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Czerwiec 27, 2014 To może Filezilla w wersji portable zamknięta w kontenerze truecrypta? http://www.trailheadinteractive.com/making_filezilla_ftp_client039s_passwords_more_secure to jeszcze ktoś używa tc ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Czerwiec 28, 2014 to jeszcze ktoś używa tc ? Jasne - a dlaczego by nie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach