pietrox 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 14, 2014 Witam, posiadam domenę w OVH ale ostatnio wykupiłem hosting w nazwa.pl. Jestem laikiem w kwestii serwerów/domen. Moje pytania to: Czy muszę zmieniać Name Servery ovh (dns102.ovh.net. oraz ns102.ovh.net.) na te w nazwa.pl, czy na przykład mogę tylko zmienić rekord A w strefie, aby wskazywał na IP nowego serwera w nazwa.pl bez zmiany NS? Drugie pytanie dotyczy poczty. Czy jak deleguje domenę na serwer w nazwa.pl to będę musiał także zmieniać rekordy dot. poczty w strefie dns domeny - pytam bo nie chcę zmieniać tych rekordów a chcę żeby poczta działała. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lamironi 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 14, 2014 Możesz mieć Name Servery tam gdzie masz hosting. Nie musisz zmieniać DNS'ów na OVH. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Czerwiec 14, 2014 To co musisz zmienić/powinieneś zależy od tego co i gdzie chcesz mieć. Jeśli DNSy maja być w OVH to w konfiguracji strefy musisz odpowiednio zmienić wpisy, aby wskazywały na hosting w nazwie. Jeśli poczta ma zostać w OVH to rekordu MX nie ruszasz (pod warunkiem, że wskazuje on na coś w ovh). Jeśli rekord MX wskazuje aktualnie na nazwę Twojej domeny, i w konfiguracji strefy domenę skierujesz na hosting w nazwie to i poczta będzie tam trafiać. Możliwości jak widzisz jest sporo, a to co chcesz otrzymać w efekcie końcowym, wiesz Ty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pietrox 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 14, 2014 (edytowany) Dzięki za odpowiedź. Inne rekordy (poczty) nie wskazują bezpośrednio na moja domenę więc, mogę zmienić jedynie rekord A i wprowadzić ip do hostingu w nazwa.pl i wszystko będzie działać? Edytowano Czerwiec 14, 2014 przez pietrox (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach