gutek 23 Zgłoś post Napisano Czerwiec 8, 2014 Czy ktoś z Was podpowie co z punktu widzenia wydajności bazy danych będzie lepsze: 1) while($zmienna = mysql_fetch_array($wynik_zapytania)) { duża ilość funkcji do wykonania w oparciu o $zmienna } 2) while($zmienna = mysql_fetch_array($wynik_zapytania)) { $zmienna2[]=$zmienna; } duża ilość funkcji do wykonania w oparciu o $zmienna2 Interesuje mnie czy 2 rozwiązanie szybciej zwolni tabelę, niestety nie potrafię tego sprawdzić, a przy moich testach to jest jeszcze wiele innych czynników które dają różne wartości (za każdym razem inne). Jeden skrypt jest uruchomiony w ilości 150-240 z różnymi parametrami i na tej podstawie jest analizowana baza mysql (kilka tabeli po ~0,5 gb). PS. Nie wiem czemu ale nie mogę przekroczyć 250 uruchomionych skryptów w debianie.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Czerwiec 8, 2014 Przy dobrze napisanym kodzie rozwiązanie 1 będzie wydajniejsze (szybsze). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gutek 23 Zgłoś post Napisano Czerwiec 8, 2014 a czy nie jest problemem dla 1 rozwiązania i pętli gdy php obrabia $zmienna przez około 1-3 sekund? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Czerwiec 8, 2014 Ktoś jeszcze używa mysql_*? Zainteresuj się mysqli lub PDO Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gutek 23 Zgłoś post Napisano Czerwiec 8, 2014 (edytowany) Musiałbym wkońcu zaaktualizować przyzwyczajenia:) niestety brak czas bardzo ogranicza rozwój.. A co lepiej mysqli czy pdo ? Edytowano Czerwiec 8, 2014 przez gutek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość l3szcz Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2014 PDO oczywiście, jest o wiele bezpieczniejsze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wlodziu 49 Zgłoś post Napisano Czerwiec 9, 2014 Co do przesiadki na PDO to polecam: http://nostatic.pl/przepisywanie-przestarzalych-funkcji-mysql-na-pdo,534.html Przy drugiej wersji zrzucasz do pamięci a potem od nowa odczytujesz. To nie jest zbyt fajne, też zalezne jakie masz tam instrukcje, bo jak zapytanie w pętli to trzeba poprawić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach