kacper3355 0 Zgłoś post Napisano Maj 18, 2014 Cześć, jakie macie sposoby na zabezpieczenie Wordpressa? Czytałem sporo artykułów na ten temat, trochę z nich zaczerpnąłem ale nie sądzę by to w przypadku ataku na wiele się zdało. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
likufanele 77 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 Zabezpieczenie przed czym...? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kalkulatorek 22 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 1. Użytkownika nie nazywać admin/administrator. 2. Zmienić dostęp z wp-login.php na coś innego (są do tego wtyczki). 3. Dbać o regularne kopie bezpieczeństwa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 I może jakaś ochrona przed brute-force? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bermut 18 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 (edytowany) Po przejęciu forum przez nazwa.pl i zmianach w regulaminie zdecydowałem się usunąć wszystkie swoje posty. Cześć. Edytowano Wrzesień 20, 2017 przez linoskoczek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Diego164 0 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 Nie instaluj pierwszych lepszych wtyczek. Warto sprawdzić ich ocenę, a także skąd się je pobiera, nie mówiąc już o nulled... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 1. Odpowiednia nazwa usera + hasło. 2. Zabezpieczenie dodatkowe .htaccess dla wp-admin. Może być nawet ograniczenie do konkretnych IP w skrajnych przypadkach. 3. Jak najmniej wtyczek. Jak jest aktualizacja, to od razu instaluj. 4. Nie instaluj żadnych wtyczek, co do których nie masz pewności, że działają ok - czytaj tych mało popularnych, pewnie i tak ich nie potrzebujesz. 5. Uprawnienia katalogów. 6. Wyłącz listowanie katalogów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kacper3355 0 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 @likufanele Naprawdę się nie domyślasz? @kalkulatorek Wszystko zrobione od dawna @kamikadze Właśnie na tym zależy mi najbardziej. @pedro84 Możesz rozwinąć punkt 5 i 6? Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lamironi 0 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 (edytowany) Prawdę powiedziawszy WordPress wydaje mi się dość bezpiecznym CMS'em. Jeśli w CMS Joomla zdarzają się dość często włamy, tak o włamaniach do WordPressa rzadziej Ale wiadomo, zdarzają się, więc warto się zabezpieczać zachowując wszelkie środki ostrożności. Edytowano Maj 19, 2014 przez lamironi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 @pedro84 Możesz rozwinąć punkt 5 i 6? Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Chodzi o poprawne chmody dla plików i katalogów oraz o wyłączenie listowania plików w katalogach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Diego164 0 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 lamironi Darmowe CMSy slyną z tego, że są podatne na włamy i inne podobne działania hakerów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 Bo przy darmowych trzeba siedzieć i robić to z głową. Brat robi na Joomli strony dla klientów i nic się nie dzieje z nimi bo aktualizacje + brak zbędnych pluginów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 lamironi Darmowe CMSy slyną z tego, że są podatne na włamy i inne podobne działania hakerów. Bzdura. Był tutaj na forum bardzo fajny wątek w temacie open source vs autorski. Poszukaj. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kacper3355 0 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 Co myślicie o pluginach typu Better WP Security? Opłaca się instalować coś w ten deseń? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2014 (edytowany) lamironi Darmowe CMSy slyną z tego, że są podatne na włamy i inne podobne działania hakerów. Można w 5 min przejrzeć autorski CMS jakiejś firmy i znaleźć poważne dziury, a siedzieć nad opensourceowym kodem Wordpressa tydzień i nie znaleźć nic. Generalnie w zakresie security słyną projekty open-source. Oczywiście zdarzają się wyjątki i tu i tu, ale jeśli popatrzymy na ostatnie dziury chociażby w Linuxie to rzuci nam się hearthbleed i... no własnie... i co jeszcze? Z kolei ataki 0day na takie rzeczy jak Adobe reader, Office, Internet Explorer czy w końcu sam Windows są taką codziennością, że wystarczy przejrzeć historię Windows Update. Po prostu sprawa jest prosta. Poprzeczka idzie coraz wyżej, czym projekt starszy tym mniej bugów zostaje "niezałatanych", open-sourceowy kod na pewno ułatwia zadanie blackhatów, ale jednocześnie i zachęca whitehaty do commitowania, w szczególności jeśli jest jakiś program wspierający takie inicjatywy, chociażby google taki ma dla Chrome z tego co pamiętam, zarówno w jedną jak i drugą stronę. Z każdą aktualizacją takiego Wordpressa poprzeczka idzie wyżej i o ile znalezienie dziury wciąż jest możliwe to jestem przekonany, że jest to wciąż bezpieczniejsza droga niż pchanie się w autorskie CMSy z zamkniętym kodem. Nie wszystko co wygląda ładnie na papierku w rzeczywistości wygląda ładnie w kodzie. Edytowano Maj 19, 2014 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lamironi 0 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2014 Ja mam duże poczucie bezpieczeństwa pracując akurat na WordPressie. Nie wiem czy jest jakiś inny system CMS, który obecnie tak dynamicznie się rozwija. Wynika to z chyba największej popularności. Rozwijając się pojawiają się bardzo często poprawki i aktualizacje. Ja osobiście oceniam go na system o dużym stopniu bezpieczeństwa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
spindritf 240 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2014 jakie macie sposoby na zabezpieczenie Wordpressa? Uruchomić na developerskiej maszynie, pobrać wgetem i serwować tylko statyczny HTML Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach