zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Witam serdecznie. Chodzi o TS3 Z poziomu ssh zablokowałem dojście do telnetu czyli te 2 linijki : iptables -A INPUT -p TCP --dport 10011 -j DROP iptables -A INPUT -p UDP --dport 10011 -j DROP Lecz po zapisaniu tego nawet nie mogę odpalić bota który jest na localhoscie (ten sam vps) ani nawet ja zalogować się z poziomu pulpitu programem YatQa aby sterować teamspeakiem. Dodałem też linijki które mnie dopuszczają a oto one : iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp -s MOJADRESIP --dport 10011 -j ACCEPT Co robię źle ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Zaraz zaraz blokujesz porty i chcesz się do nich dostać? Dobrze rozumiem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Tak, ale przecież podałem drugą linię abym mógł ja się logować ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Podaj wynik polecenia: iptables -Lv Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Podaj wynik polecenia: iptables -Lv Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Zatem tak: iptables -L INPUT -v Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 (edytowany) Zatem tak: iptables -L INPUT -v Edytowano Kwiecień 22, 2014 przez zoxovsky (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Jeśli próbujesz łączysz się z pulpitu będąc na VPSie, czyli łączysz się z interfejsu "lo". Twój ACCEPT dopuszcza połączenia tylko z "eth0". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp -s MOJADRESIP --dport 10011 -j ACCEPT Czyli jak zamienię eth0 na "lo" będzie śmigać ? Ja potrzebuję zablokować porty ale i dać sobie tylko dostęp i mojemu VPSowi (boty) Dzięki za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Wstaw (dodaj) regułę na początek, czyli zamiast "-A" zaraz po "iptables" użyj "-I". Filtrowanie działa tak, że reguły są sprawdzane od góry do dołu, pierwsza pasująca jest brana pod uwagę i na tej podstawie pakiet jest akceptowany lub odrzucany. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 (edytowany) iptables -l INPUT -i eth0 -p tcp -s x.x.12.51 --dport 10011 -j ACCEPT W ten sposób ? Nie działa. Edytowano Kwiecień 22, 2014 przez zoxovsky (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 To jest duża literka "i". iptables -I INPUT -i lo -p tcp --dport 10011 -j ACCEPT(Proponuję "-I", bo nie wiem czy reguły dla iptables ładujesz z ręki czy ze skryptu. Jeśli ze skryptu, to może pozostać "-A". Musisz wtedy pamiętać o prawidłowej ich kolejności.) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 (edytowany) iptables -I INPUT -i lo -p tcp -s ADRESIP --dport 10011 -j ACCEPT No niestety też nie mogę połączyć się z pulpitu ani nawet załączyć bota który jest z tej samej maszyny. Chociaż po wpisaniu : iptables -L INPUT -v Jestem na liście jako ACCEPT lecz programik wysyła mi błąd o connection timeout. Edytowano Kwiecień 22, 2014 przez zoxovsky (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 -s ADRESIPdałeś od Siebie Nie podawaj źródłowego IP. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 -s ADRESIPdałeś od Siebie Nie podawaj źródłowego IP. Oczywiście dałem swój Jak widać jestem zaakceptowany. Ale już z poziomu pulpitu Yatqą nie mogę się zalogować to samo dodałem IP VPSa i też bot nie może się zalogować... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Bot nie będzie próbował się czasem podłączać z localhost'a czyli 127.0.0.1 skoro uruchamiasz go na tej samej maszynie co serwer? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Dodałem 127.0.0.1 też nic nie działa. Po prostu komendę wpisuję i tak jak gdyby nigdy nic. PUSTO. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Bez wszelkich reguł dla iptables bot łączy się jak tego oczekujesz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Tak po wpisaniu iptables -F (czyli wyczyszczenia blokad) bot normalnie się łączy. Następnie wpisuję te komendy : iptables -A INPUT -p TCP --dport 10011 -j DROPiptables -A INPUT -p UDP --dport 10011 -j DROP Następnie : iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp -s ADRESIP --dport 10011 -j ACCEPT Oczywiście tego 2 z moim adresem oraz localhostem. Ale bot i ja nie możemy się zalogować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 (edytowany) Bez reguł iptables uruchom bota i sprawdź połączenie: netstat -tanpTeraz dopiero zauważyłem, że politykę INPUT masz na ACCEPT. Wzrasta licznik na regule DROP, zatem tam "trafia próba" Twojego łączenia się. Edytowano Kwiecień 22, 2014 przez mariaczi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Bez reguł iptables uruchom bota i sprawdź połączenie: netstat -tanp Żółty to adres serwera Czerwony to mój adres Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Ty jesteś połączony po ssh. To czego szukasz, to nie czasem linia tcp 0 0 127.0.0.1:34276 127.0.0.1:10011 ESTABLISHED 2039/php? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 To jest bot Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Czyli bot łączy się na "-i lo -d 127.0.0.1 --dport 10011". Nie podawaj "-s" bo port ten będzie się zmieniał. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2014 Podaj dokładną regułkę wklepie ją i zablokuję porty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach