Jakub Galyga 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2014 (edytowany) Dzień dobry, krótko i na temat opisze co zamierzam osiągnąć, sprawa wydaje się być prosta a więc: Posiadam serwer deydkowany w sprintdatacenter.pl również u tego dostawcy posiadam wykupioną licencje na panel DirectAdmin. Ponadto dostawa dostarczył mi panel do utworzenia stref DNS - nie mam pojęcia jak to wykorzystać. DirectAdmin - zainstalowany, działa pod adresem IP [185.38.251.17] dodam że dysponuje jednym adresem IP. Posiadam również domenę u operatora home.pl [singraph-serwer.pl] która obecnie ustawiona jest w ten sposób. ns1.singraph-serwer.pl. [185.38.251.17] ns2.singraph-serwer.pl. [185.38.251.17] Przechodządz do senda sprawy, potrzebuje uzyskać następujące rzeczy. Potrzebuje wsparcia przy konfugiracji tych całych stref DNS i nazw bo kompletnie się na tym nie znam - odpłatnego. Chce poprostu tworze konto klientów w DA następnie podać klientówi DNS (te powyżej), które ma wpisać aby skierować domene na mój serwer żeby to wkońcu zadziałało. PS. Załączam klika screenów jak w DA wygląda konfiguracja. Edytowano Kwiecień 17, 2014 przez Jakub Galyga (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sniferek 11 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2014 PW Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jakub Galyga 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2014 @sniferek załatwił sprawę, dzięki! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2014 I został nagrodzony Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jakub Galyga 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 18, 2014 A jednak jeszcze jeden problem, przy utworzeniu użytkownika (http://prntscr.com/3b3r0s) mam do wyboru adres IP. Użytkownik dodaje się poprawnie, natomiast chcąc dodać kolejnego mam brak wolnych IP. Jak dokonać tego "cudu" żeby wszyscy użytkownicy działali pod jednym IP? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strefapc 69 Zgłoś post Napisano Kwiecień 18, 2014 Przecież masz tylko jeden adres IP więc wszyscy użytkownicy będą tworzeni na tym IP. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mintpanda 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2015 Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum wht. Mam bardzo podobny problem co Jakub Galyga. Również posiadam serwer dedykowany w SDC z jednym IP. Na dodatek pod Direct Admin nie podpiąłem domeny, tylko subdomenę (sama domena jest podpięta pod serwer w linuxpl, tam utworzyłem subdomenę i zmieniłem jej IP). Czy aby DNSy działały muszę je gdzieś dodatkowo zarejestrować? z góry dziękuję za pomoc! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 20, 2015 Domena musi spełnić w zasadzie dwa warunki do działania. 1. Musi być zarejestrowana (u jakiegoś rejestratora) 2. Musi być osadzona na jakichś serwerach DNS (dowolny operator hostingowy) wraz ze skonfigurowaną strefą DNS (domyślnie jest tworzona przy podpinaniu domeny). Jeżeli chcesz aby np. subdomena, czy domena główna wskazywała (kierowała) na jakiś serwer musisz edytować strefę DNS i tam zmienić rekordy (1 rekord = 1 domena/subdomena). Do tego służą rekordy A/CNAME(A - wskazuje IP serwera, CNAME - wskazuje host). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach