Ranma_man 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 29, 2006 Jak wygląda kwestia skalowalności baz danych PostgreSQL i MySQL. Nie chodzi mi tu o proste zapytania i średnie użycie, ale naprawdę masa połączeń i dużo danych. Takie ficzery jak procedury wyzwalane, transakcje, triggery czy geometria z opengis są mi niezbędne, a że są już dostępne w MySQL 5.0, to jest dylemat, chociaż tak naprawdę te funkcje są za młode w MySQL, a nie chcę na początku wyskakiwać z kasy na Oracla. Poza tym różne typy tabel w MySQL to różne ficzery, więc jest poważny kłopot... No i jakimi cechami powinien wykazać się serwer bazodanowy? Na co szczególnie zwrócić uwagę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bartosz Gadzimski Zgłoś post Napisano Kwiecień 29, 2006 Co do wyboru miedzy MySQL, a PostgreSQL to przy twoich wymaganiach nie ma co sie zastanawiac (na korzysc pgsql). Jesli chodzi o serwer bazodanowy to prawdopodobnie najbardziej wymagajacy serwer. Oprocz takich rzeczy jak bezpieczenstwo (koniecznie raid, moze raid 5 ?) z mozliwie szybkimi dyskami (tutaj najlepiej SCSI) i nieoszczedzamy na RAM'ie Oczywiscie wszystko zalezy od aplikacji bo moze sie okazac, ze desktop z p4 w zupelnosci wystarczy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ranma_man 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 29, 2006 Oczywiscie wszystko zalezy od aplikacji bo moze sie okazac, ze desktop z p4 w zupelnosci wystarczy.Na początku pewnie tak, z czasem będzie naprawdę ciężko. Dzięki za odpowiedź. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcoos 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 30, 2006 Jak wygląda kwestia skalowalności baz danych PostgreSQL i MySQL. Nie chodzi mi tu o proste zapytania i średnie użycie, ale naprawdę masa połączeń i dużo danych. Takie ficzery jak procedury wyzwalane, transakcje, triggery czy geometria z opengis są mi niezbędne, a że są już dostępne w MySQL 5.0, to jest dylemat, chociaż tak naprawdę te funkcje są za młode w MySQL, a nie chcę na początku wyskakiwać z kasy na Oracla. Poza tym różne typy tabel w MySQL to różne ficzery, więc jest poważny kłopot... No i jakimi cechami powinien wykazać się serwer bazodanowy? Na co szczególnie zwrócić uwagę? Możesz sprecyzować co rozumiesz przez mase danych i połączeń? Jakbyś doprecyzował rząd wielkości to bym coś mógł powiedzieć z pozycji praktyka (np 2,5 GB tekstu w bazie z paroma milionami rekordów i ruchem w okolicach 100 zapytań / sek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach