NetMat 107 Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2014 Dzień dobry, Aktualnie staram się zrobić update kernala ze starego 2.x do 3.x i po kompilacji jajka i restarcie cały czas wyrzuca mi w konsoli "gave up waiting for root device. common problems". Na początku krzyczał że uuid nie istnieje, więc zrestartowałem serwer odpaliłem starego kernela, sprawdzam /dev/disk/by-uuid/ i jest... więc edytowałem grub.cfg dopisałem ścieżkę przy nowym kernelu /dev/disk/by-uuid/[Moje UUID] zapisałem i zrestartowałem serwer, znowu to samo, tylko tym razem krzyczy że /dev/vda1/ nie istnieje, znowu restart do starego kernela, następnie fdisk -l i wyrzuciło że /dev/vda1/ jest partycją systemową czyli jednak istnieje, dla pewności sprawdziłem jeszcze katalog i jest. Wiec jeszcze dla pewności do grub'a dopisałem dłuższy root delay na 120, no i nic, dalej to samo. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to to iż partycje vda1 i vda2 są w ext4, i może przy konfiguracji kernela zapomniałem włączyć wsparcie dla ext4, ale wydaje mi się (i jestem prawie pewny) że to zrobiłem, a nawet z tego co sobie przypominam kernel 3.13.9 ma od razu zaznaczone wsparcie ext4. Miał może ktoś z was taki problem ?? Jakieś pomysły co mogę jeszcze zrobić ? edit : Z ciekawości sprawdzę jeszcze .config... okaże się czy jest wsparcie ext4 edit 2 : ext4 jest... ## File systems#CONFIG_DCACHE_WORD_ACCESS=y# CONFIG_EXT2_FS is not set# CONFIG_EXT3_FS is not setCONFIG_EXT4_FS=yCONFIG_EXT4_USE_FOR_EXT23=yCONFIG_EXT4_FS_POSIX_ACL=yCONFIG_EXT4_FS_SECURITY=y# CONFIG_EXT4_DEBUG is not setCONFIG_JBD2=y (Dodam że ta sama wersja kernela z taką samą konfiguracją została wrzucona na VirtualBox'a i kernel ruszył bez problemu...) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2014 W configu gdzieś są drivery ATA oznaczone jako DEPRECATED, pamiętam że też mi nie znajdywał dysku bez tego, pomimo że sprzęt był z tych aktualniejszych, pokombinuj. Ewentualnie spróbuj configu z jakiejkolwiek dystrybucji (Debian/Ubuntu), która jest jednym wielkim modularnym jajkiem, i wyczaj których modułów potrzebujesz (make localmodconfig). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Kwiecień 14, 2014 Sprawdź, jakich modułów potrzebujesz: http://kmuto.jp/debian/hcl/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach