Lokator 137 Zgłoś post Napisano Kwiecień 12, 2014 Witajcie, Zacząłem powoli zagłębiać się w temat Centos'a. Szukam informacji na temat zabezpieczenia i optymalizacji Centos'a w przypadku konkretnych rozwiązań typu: serwery www, serwery głosowe i serwery gier. Trochę wiedzy nabyłem, ale to wciąż za mało. Moglibyście podpowiedzieć z czego trzeba/warto skorzystać? Aktualnie planuję uruchomić kilka serwerów głosowych, więc chciałbym aby wskazówki były ukierunkowane pod ten temat : ) Wiele osób napisze - firewall sprzętowy. Oczywistym jest, że firewall sprzętowy w przypadku bezpieczeństwa jest bardzo ważny, ale wiadomym jest też, że nie każdego stać na jego zakup, utrzymanie, a radzić sobie jakoś trzeba. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lokator 137 Zgłoś post Napisano Kwiecień 12, 2014 Temat Archiego "Security na Debianie, Fakty i Mity + Poradnik" już przejechany cały wielokrotnie. Z niego też sporo wyniosłem w stosunku do Centos'a : ) Jest coś co warto jeszcze wiedzieć względem bezpieczeństwa i optymalizacji Centos'a, i ktoś ma ochotę podzielić się tą wiedzą?: ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach