darko 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Witam, sorry za nieco lamerskie pytanie, ale nie mogę się skontaktować z adminem mojego serwera a mam poważny problem. Na 80GB dysku nie mam już miejsca - wcześniej zaśmiecały go logi apache'a. Ich usunięcie zawsze pomagało. Mam pytanie gdzie na Centosie znajdują się logi apache'a. Wcześniej wszystko kasował admin, ale teraz nie mogę go złapać . Mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie znajdują się te duże niepotrzebne pliki:?: Od razu powiem ze wywaliłem maillogi oraz inne logi z /var/log/ ale to zwolniło ok 50MB, usunięcie logów apache'a zwalniało ok 30-40GB. Z góry dzięki za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Zapewne znajdują się one w /var/log/apache2, /var/log/apache albo /var/log/httpd. Pytanie tylko - czy logów się czasem nie powinno trzymać? Tak z ciekawości, te 40 GB logów daemona http to z jakiego okresu? U mnie największy dzienny dziennik zdarzeń ma 2 MB i generuje go Postfix. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darko 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Gdyby było w tych katalogach to bym nie miał problemu - bym usunął , Nie mam katalogu apache2 ani apache, jest httpd, ale jest on pusty. Ostatnio logi były czyszczone ok tydzien temu. Próbowałem znaleźć katalog z nazwą "apache" itp, ale nic nie ma :| Ma ktoś jakiś pomysł:?: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Ma ktoś jakiś pomysł:?: Poszukaj katalogu ktory zajmuje najwiecej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darko 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Yhm, kolejn z mojej strony głupie pytanie - jak? W mc szykać mogę plików ale po nazwie, nie mogłem znaleźć ustawien co do wielkości pliku :-/, jeżeli da to się zrobić to prosiłbym o jakiś wzór jak to zrobić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcoos 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Yhm, kolejn z mojej strony głupie pytanie - jak? W mc szykać mogę plików ale po nazwie, nie mogłem znaleźć ustawien co do wielkości pliku :-/, jeżeli da to się zrobić to prosiłbym o jakiś wzór jak to zrobić du -h /partycja. Ew nawet du -d 1 -h* żeby zobaczyć zagregowane wartości tylko na jednym podpoziomie Jak chcesz ładne słupki to polecam: http://www.hibernaculum.net/durep/index.php * pardon właśnie sobie uświadomiłem że pod Linuxem nie da rady, pod FBSD owszem [tj nie ma przełącznika -d ] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 wpisz w konsoli: find / -size +102400 aby znaleźć pliki większe niż 100 MB. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Przejdz do / cd / Wklep kod, ktory pokaze ci katalog zajmujacy najwiecej: du -hs * | grep G | sort -r | head -1 Przejdz do tego katalogu i powtarzaj (tylko powyzsze, bez cd /) dopoki nie znajdziesz logow Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darko 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 @bellerofont, wywaliło mi taki wynik /proc/kcore find: /proc/1448/task/1448/fd/4: No such file or directory /usr/lib/rpmdb/i386-redhat-linux/CentOS/Packages to chyba nie logi hmm, nie wiem, wywaliło mi ze w /usr/ jest 1.3GB plików, dalej jak powtarzam to wyskakuje to samo :| Przejdz do / cd / Wklep kod, ktory pokaze ci katalog zajmujacy najwiecej: du -hs * | grep G | sort -r | head -1 Przejdz do tego katalogu i powtarzaj (tylko powyzsze, bez cd /) dopoki nie znajdziesz logow Wywaliło mi, ze /usr/ ma 1.3GB - chyba coś nie tak, powinny być większe wartości. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcoos 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 zacznij może jednak od polecenia df i przeklejenia tutaj jego wyników Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 hmm, nie wiem, wywaliło mi ze w /usr/ jest 1.3GB plików, dalej jak powtarzam to wyskakuje to samo :| Sorki, moj blad, powinno byc: du -hs * | grep G | sort -rn | head -1 Tylko i tak jakbys wchodzil do katalogu to by juz nie pokazywalo 2x /usr... Jestes pewien, ze wchodzisz do katalogu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darko 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 df Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on /dev/sda3 75758172 71909824 0 100% / /dev/sda1 101086 7156 88711 8% /boot none 249896 0 249896 0% /dev/shm df -h Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/sda3 73G 69G 0 100% / /dev/sda1 99M 7.0M 87M 8% /boot none 245M 0 245M 0% /dev/shm Sorki, moj blad, powinno byc: du -hs * | grep G | sort -rn | head -1 Tylko i tak jakbys wchodzil do katalogu to by juz nie pokazywalo 2x /usr... Jestes pewien, ze wchodzisz do katalogu? Najpierw wyświetla mi 1.3GB w /usr/, potem jak odpalam tą komendę będąc w katalogu /usr/ to nic się nie dzieje :| Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Najpierw wyświetla mi 1.3GB w /usr/, potem jak odpalam tą komendę będąc w katalogu /usr/ to nic się nie dzieje :| Bo tak powinno dzialac (tzn. jezeli nie znajdzie podkatalogu zajmujacego >1GB to nic nie zwracac). Odpaliles poprawione polecenie (w tym, ktore podalem za pierwszym razem brakowalo -n)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcoos 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 dfFilesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on /dev/sda3 75758172 71909824 0 100% / /dev/sda1 101086 7156 88711 8% /boot none 249896 0 249896 0% /dev/shm Cóż zazroszcze kreatywnego podejścia do partycjonowania ;> Tak jak przedmówca proponował: du -hs * z poziomu / i patrz co największe i potem kolejno zawężaj obszar poszukiwań Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darko 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Heh rozumiem ze podział partycji jest niezbyt dobry. odpaliłem to: du -hs * w / idostałem coś takiego 5.7M bin 5.6M boot 152K dev 18M etc 145M home 8.0K initrd 77M lib 16K lost+found 8.0K media 8.0K misc 8.0K mnt 8.0K opt du: `proc/2299/task': No such file or directory du: `proc/2299/fd': No such file or directory 498M proc 216K root 15M sbin 8.0K selinux 8.0K srv 0 sys 20K tmp 1.3G usr 313M var Ta komenda wyświetla największe pliki w danych katalogach:?: A nie można wyszukać logów podając np rozszerzenie pliku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Ta komenda wyświetla największe pliki w danych katalogach:? Nie, pokazuje ile zajmuje caly katalog wraz z podkatalogami i plikami zajmujacymi sie w nim. A nie można wyszukać logów podając np rozszerzenie pliku? find / -name "*.log" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcoos 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Heh rozumiem ze podział partycji jest niezbyt dobry. odpaliłem to: du -hs * w / idostałem coś takiego [ciah] Ta komenda wyświetla największe pliki w danych katalogach:?: A nie można wyszukać logów podając np rozszerzenie pliku? Ta komenda wyświetla wielkość katalogu. Logi mają u Ciebie rozszerzenie ? Zobacz jeszcze czy bezpośrednio w / (cd / ; ls -lh) nie ma jakiś plików bo generalnie coś się tutaj nie sumuje (/dev/sda3 łącznie zajęte 69G a tutaj z katalogów tylko /usr przekracza GB) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darko 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Jak już mówiłem, linuxa znam z "widzenia" Właśnie to mnie dziwi, że łączna wielkość katalogów to moze ze 3GB a zajęte jest 69GB cd / ; ls -lh wyrzuciło mi listę z tymi plikami - tylko, że one nic nie zajmują praktycznie: total 162K drwxr-xr-x 2 root root 4.0K Mar 27 04:02 bin drwxr-xr-x 4 root root 1.0K Mar 20 16:06 boot drwxr-xr-x 7 root root 4.4K Mar 27 16:14 dev drwxr-xr-x 71 root root 12K Apr 28 04:02 etc drwxr-xr-x 3 root root 4.0K Mar 23 12:12 home drwxr-xr-x 2 root root 4.0K Feb 22 2005 initrd drwxr-xr-x 11 root root 4.0K Mar 27 04:02 lib drwx------ 2 root root 16K Mar 20 16:51 lost+found drwxr-xr-x 2 root root 4.0K Mar 22 14:22 media drwxr-xr-x 2 root root 4.0K Oct 7 2005 misc drwxr-xr-x 2 root root 4.0K Feb 22 2005 mnt drwxr-xr-x 2 root root 4.0K Feb 22 2005 opt dr-xr-xr-x 139 root root 0 Mar 22 15:21 proc drwxr-x--- 3 root root 4.0K Apr 15 17:56 root drwxr-xr-x 2 root root 12K Mar 27 04:02 sbin drwxr-xr-x 2 root root 4.0K Mar 20 16:51 selinux drwxr-xr-x 2 root root 4.0K Feb 22 2005 srv drwxr-xr-x 9 root root 0 Mar 22 15:21 sys drwxrwxrwt 5 root root 4.0K Apr 28 22:44 tmp drwxr-xr-x 14 root root 4.0K Mar 20 16:53 usr drwxr-xr-x 20 root root 4.0K Mar 23 12:12 var Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Sprobuj jeszcze: ls -lh /proc/kcore Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darko 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Sprobuj jeszcze: ls -lh /proc/kcore Wyrzuciło: -r-------- 1 root root 496M Apr 28 22:51 /proc/kcore Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcoos 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 To jednak ciekawszy przypadek . Jaki masz system plików? (zobacz mount) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darko 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 To jednak ciekawszy przypadek .Jaki masz system plików? (zobacz mount) /dev/sda3 on / type ext3 (rw) none on /proc type proc (rw) none on /sys type sysfs (rw) none on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620) usbfs on /proc/bus/usb type usbfs (rw) /dev/sda1 on /boot type ext2 (rw) none on /dev/shm type tmpfs (rw) none on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw) sunrpc on /var/lib/nfs/rpc_pipefs type rpc_pipefs (rw) Nie wiem jak to z tym jest, wiem ze admin mówił ze zrobi cronjob aby logi kasowały się po 3 dniach, wcześniej była wolna "rotacja logów". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcoos 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 /dev/sda3 on / type ext3 (rw) Nie wiem jak to z tym jest, wiem ze admin mówił ze zrobi cronjob aby logi kasowały się po 3 dniach, wcześniej była wolna "rotacja logów". Ja pasuje [czy ktoś się orientuje czy ext3 ma coś na kształt soft-updates?] Co do logów - to akurat wykluczyliśmy - /var zajmuje śmieszną wartość. Swoją drogą może jednak zmień administratora. Logów się nie kasuje - do ich rotacji słuzy newsyslog lub podobne (nie jestem na bieżąco z aktualnymi dystrybucjami linuxa ale zapewne coś podobnego do tego co jest w BSD muszą pakować Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 To jednak ciekawszy przypadek . Na tyle ciekawy, ze skonczyly mi sie pomysly (przynajmniej na chwile obecna). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
darko 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2006 Dobra trudno, będę musiał poczekać na Admina. Admin jest OK, zawsze ze wszystki sobie radził, wszystko dobrze zoptymalizował - stronka śmiga na 2 maszynach, 1 DB, 2 Apache. No nic, muszę liczyć, że nie wyjechał nigdzie na długi weekend :-/ Dzięki za pomoc, choć moze ktoś inny ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach