kamilm14 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2014 Witam. Jestem w lekkim szoku więc przepraszam z góry za błędy. Trafiłem w sieci na gościa, który w ciągu 2 minut był w stanie zdobyć hasło do bazy danych stronki, którą robiłem, podać mi moje hasła z bazy danych (zakodowane w md5). Następnie wszedł na kolejną stronę, już nie moją, ale na której jestem zarejestrowany i podał mi z niej wszystkie moje dane. I teraz banalne pytanie - jak łączyć się z bazą danych, żeby uniknąć takich sytuacji? Jak stronę skutecznie zabezpieczyć przed takimi trollami? Hasła do bazy danych w jednym pliku, który był includowany do połączenia. Nigdzie indziej ich nie było. Wszystko robione "książkowo", niczym z podręcznika php, a jednak w ciągu 2 minut wszystko przechwycił. Uprzedzając pewne komentarze - nie miał jak "odgadnąć" hasła itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mich@ł 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2014 kamilm14, zapewne wchodzi na FTPa (zmieniłeś hasło?) lub w skrypcie masz luki typu sql injection (zabezpieczasz wszystkie zmienne GET i POST?) ew jeszcze w grę wchodzi exploit php (sprawdź czy nie ma żadnych obcych plików php ew czy daty edycji nie są podejrzane) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilm14 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2014 obstawiam sql injection. jak zabezpieczać dodatkowo zmienne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mich@ł 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2014 http://sekurak.pl/czym-jest-sql-injection/ https://www.google.pl/search?q=sql+injection&oq=sql+injection&aqs=chrome..69i57j0l5.454j0j7&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=122&ie=UTF-8#q=sql%20injection%20jak%20zabezpieczyc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2014 może zamiast łączenia się przez mysql, użyj pdo i bindowania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilm14 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2014 (edytowany) dzięki za odpowiedzi ;p doczytam i pozmieniam wszystko a jakieś pomysły jak mógł dekodować hasła z md5? ;d może oprócz kodowania powinienem stosować jakieś algorytmy podstawieniowe? Edytowano Kwiecień 8, 2014 przez kamilm14 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wlodziu 49 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2014 Może hasła są tak proste, ze dekodery online je znały? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
McAs 28 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2014 (edytowany) zwykle md5 można zdekodować za pomocą tablicy tęczowej Edytowano Kwiecień 8, 2014 przez McAs (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilm14 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2014 Hasła z generatora ;p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach