krk 2 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2014 Witam Mam taki problem na jednym dysku mam windows8 teraz na drugim zainstalowałem Ubuntu 12.04 i mam taki problem bo przy uruchamianiu komputera od razu odapla sie win8. Jak zrobić żeby było menu wyboru systemu po włączeniu ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość l3szcz Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2014 Dziwne, generalnie GRUB powinien Ci się automatycznie skonfigurować jak u mnie (tyle, że mam Windows 7), spróbuj tego: http://www.szarp.com.pl/howto/howto/html/grub-rescue.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wlodziu 49 Zgłoś post Napisano Marzec 27, 2014 A może w wystarczy w Windowsie zmienić ustawienia? Może czas jest ustawiony na 0 i od razu z automatu pali Windowsa. Windows + R -> msconfig -> zakładka rozruch i tam zobacz co masz, może tam jest wyłączone. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krk 2 Zgłoś post Napisano Marzec 27, 2014 już sobie poradziłem można zamknąć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Marzec 27, 2014 Tak na przyszłość, bo nikt nie podał rozwiązania.Skoro zainstalowałeś ubuntu na drugim dysku to równie prawdopodobnie właśnie tam umieściłeś bootloader i tylko tam nadpisałeś mbr.Najprostsza metoda to zmienić kolejność bootowania, a jeżeli to nie możliwe to z poziomu ubuntu przepisać mbr pierwszego dysku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krk 2 Zgłoś post Napisano Marzec 28, 2014 Tak na przyszłość, bo nikt nie podał rozwiązania. Skoro zainstalowałeś ubuntu na drugim dysku to równie prawdopodobnie właśnie tam umieściłeś bootloader i tylko tam nadpisałeś mbr. Najprostsza metoda to zmienić kolejność bootowania, a jeżeli to nie możliwe to z poziomu ubuntu przepisać mbr pierwszego dysku. Poradziłem sobie o wiele prostszą metodą pobrałem program EasyBCD i ustawiłem ścieżkę startową Linuxa. Przy uruchamianiu kompa teraz mam menu wyboru Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Marzec 28, 2014 Przecież zrobiłeś właśnie to co napisałem: przepisałeś MBR pierwszego dysku, tylko wrzuciłeś inny bootloader.Z poziomu ubuntu jest to jedna komenda, więc nie wiem czy Twoja metoda byłą tak dużo prostsza. ; ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach