Desavil 88 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2014 Witam, Chciałbym się dowiedzieć, czy bind9 oferuje w standardzie jakąś funkcję, która automatycznie będzie synchronizowała wszystkie "zone" z mastera na secondary DNS? Wiem, że mogę dla poszczególnych stref dodać synchronizację, ale tutaj chodzi mi bardziej o samo synchronizowanie w postaci dodawania tych stref, a nie ich zawartości. Czy pozostaje tylko i wyłącznie napisanie swojego skryptu? Pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2014 (edytowany) Pozostaje napisanie skryptu, nie mniej jednak nie jest to wielka filozofia bo sprowadza się do odczytania rekordów z mastera, wpisanie rekordu ze zmienną domeny przez ssh do pliku konfiguracyjnego slave.Robisz to na dwa sposoby:1) Za każdym razem przepisujesz wszystkie rekordy2) Porównujesz rekordy master i slave i tylko różnicę dopisujesz. Edytowano Marzec 25, 2014 przez malu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Desavil 88 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2014 Dzięki, tyle chciałem wiedzieć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2014 PowerDNS posiada takową opcje. Na serwerach slave ustawiasz supermastera. Przy dodawaniu rekordów NS (jeśli rekord wskazuje na slave) idzie odrazu info o dodaniu nowej strefy i slave ją wciąga do siebie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach