HaPe 242 Zgłoś post Napisano Marzec 8, 2014 Witam, jaki język jest warty polecenia dla początkującego w temacie pisania aplikacji webowych z wyjątkiem PHP? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Marzec 8, 2014 Dobrym pomysłem byłoby zgłębienie JavaScript (po stronie serwera, z użyciem node.js), a w późniejszym czasie np. Go Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_Maciej 42 Zgłoś post Napisano Marzec 8, 2014 Ewentualnie Python i Django. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Marzec 8, 2014 Java lub C++ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Marzec 8, 2014 Java, Python. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_Maciej 42 Zgłoś post Napisano Marzec 8, 2014 Zapominałem o Ruby i RoR. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2014 Większość faworytów już padła. Ja od siebie splusuje pomysł z Javą, Ruby + RoR oraz Python + Django. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2014 Panowie chyba trochę odjechaliśice - C++ - aplikacje webowe?, - GO - niszowe, ktoś oferuje hosting z tym? - Java - raczej nie dla początkujących, jakieś firmy z Tomcatem + JSP znajdą się gdzie można hostować aplikację ale Jboss i coś bardziej skomplikowanego to już nie lub za wagon kasy. Faktycznie pozostaje python i ruby lub jakiś framework php np. Symfony, który globalnie przestawi myślenie o sposobie projektowania aplikacji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2014 Java nadaje się do korpo albo do męczenia studentów. GO jest na pewno przyszłościowe, a hosting to nie problem.. Rails już ma raczej tendencje spadkową... Ja bym się skupił na Pythonie, bo mało jest ludzi kumatych o niego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AceDude Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2014 <ziew> PHP, ale tylko, jak będziesz miał chęć i siłę na zostanie mastahem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2014 <ziew> PHP, ale tylko, jak będziesz miał chęć i siłę na zostanie mastahem. Całkowicie się z tym zgadzam się. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maniack 403 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2014 Tak prawdę mówiąc język programowania nie jest aż tak istotny, bo popyt na dobrych progsów/webdevów jest ogromny w każdym języku. Obecnie jeśli chcesz się liczyć na rynku pracy, to poza dobrą znajomością języka powinieneś równie dobrze orientować się towarzyszącej mu otoczce. I takie zwroty jak GIT, unit test, continuous integration, code review, SOLID, KISS, DRY, LESS, SASS czy RWD nie powinny wprowadzać Cię w zakłopotanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2014 (edytowany) Tak prawdę mówiąc język programowania nie jest aż tak istotny, bo popyt na dobrych progsów/webdevów jest ogromny w każdym języku. Popieram. Zdecydowanie warto stosować zasadę "choose the right tool for the job". Poza tym, warto uczyć się tego, co komuś pasuje. Brnięcie w Javę, czy PHP, czy cokolwiek innego nie ma sensu, kiedy jest to męczarnią. Edytowano Marzec 9, 2014 przez pedro84 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2014 @maniack Do tej miłej listy dorzucił był jeszcze TDD Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AceDude Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2014 I teraz odpowiedź na pytanie jest chyba kompletna Powodzenia! (cud, na WHT daliśmy radę komuś odpowiedzieć bez zabijania się piona!) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maniack 403 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2014 (edytowany) @regdos TDD, Agile, Scrum... Długo można by wymieniać Edytowano Marzec 9, 2014 przez maniack (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rbit 15 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2014 Python + Django Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Marzec 10, 2014 Ja bym się skupił na Pythonie, bo mało jest ludzi kumatych o niego Ale sam Python nie wnosi za wiele. Jak ktoś ma opanowane PHP (mówię o najnowszej wersji), to nauka Pythona poza poznaniem nowej składni nic mu nie da. Chociaż z drugiej strony skrypty "systemowe" w Pythonie pisze się o wiele wygodniej niż w bashu i na Pythona są ciekawe narzędzia do "deploymentu" aplikacji jak np. Fabric. - GO - niszowe, ktoś oferuje hosting z tym? Każda firma, która oferuje VPS Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Marzec 10, 2014 (edytowany) Chociaż z drugiej strony skrypty "systemowe" w Pythonie pisze się o wiele wygodniej niż w bashu i na Pythona są ciekawe narzędzia do "deploymentu" aplikacji jak np. Fabric. Ja sądzę wręcz przeciwnie, bash ma o wiele prostszą składnię i do wykonania więcej jak 90% zadań systemowych, włącznie z tymi bardziej zaawansowanymi w pełni wystarcza. Nie jestem mistrzem pythona, ale znam to i owo i sądzę, że nie ma prostszego sposobu na zautomatyzowanie najbardziej powtarzalnych czynności aniżeli skrypt bashowy. Kwestia tego rodzaju, że w żaden sposób nie dotyczy się to tematu . Zarówno Python z Django jak i Ruby z RoR są bardzo dobrym wyborem. Edytowano Marzec 10, 2014 przez Archi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Marzec 10, 2014 Zarówno Python z Django jak i Ruby z RoR są bardzo dobrym wyborem. Tylko nie wnoszą nic nowego i raczej to będzie strata czasu. Lepszym pomysłem jest poznanie narzędzi i języków, które wymagają trochę innego podejścia (jak właśnie podany przeze mnie jako przykład JS (node.JS) czy Go). Spotkałem się z np. projektami, w których front-end i kontrolery były napisane w JS / PHP, a model / api w Go czy właśnie w node.JS - ze względu np. na wydajność, a w przypadku Go dodatkowo z możliwością łatwego łączenia kodu z bibliotekami C / C++. Taki tandem z Ruby czy Python nie ma większego sensu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sachem 0 Zgłoś post Napisano Marzec 20, 2014 Witam, jaki język jest warty polecenia dla początkującego w temacie pisania aplikacji webowych z wyjątkiem PHP? PHP jest chyba wlasnie najbardziej polecany dla poczatkujacych, bo najlatwiej zaczac, najbardziej dostepny i najtanszy hosting, najwiecej ofert pracy na rynku... Jesli moge spytac to dlaczego "z wyjatkiem PHP"? Bo zbyt mainstreamowy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Marzec 20, 2014 Jesli moge spytac to dlaczego "z wyjatkiem PHP"? Bo zbyt mainstreamowy? Ja zrozumiałem że autor zna już PHP i chciałby się nauczyć czegoś nowego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dether 0 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2014 Witam, jaki język jest warty polecenia dla początkującego w temacie pisania aplikacji webowych z wyjątkiem PHP? Nie jestem pewien czy HaPe zna PHP, niemniej jednak szukalem takiego watku i mialem w planach taki zalozyc takze dzieki wszystkim za odpowiedzi bo i mnie przydadza sie podane przez was propozycje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ritchey 91 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2014 (edytowany) Nauka programowania w języku/platformie X czy Y sprowadza się do 3 rzeczy: 1. Nauka składni języka (deklaracja klas/metod/interfejsów, instrukcje, operatory, wyrażenia, bloki, etc). 2. Nauka dostępnych bibliotek/frameworków (wbudowanych i zewnętrznych) 3. Nauka ogólnych zasad niezależnych od platformy (OOP, design patterns, DRY, KISS, TTD, i wiele podobnych terminów) Rozwijając te punkty: Ad 1. To zajmuje przeważnie kilka dni - kilka tygodni (zależnie od intensywności i od tego czy to Twój pierwszy język programowania, czy też kolejny) Ad 2. To już zajmuje od kilku tygodni do kilku m-cy (a może nawet kilkunastu, jak chcesz poznać wiele bibliotek - np. frameworki aplikacji, ORM-y, kolekcje, wątki, regex, itd) Ad 3. Tego się uczysz latami Wracając do Twojego pytania - to nie ma znaczenia od jakiego języka zaczniesz czy będzie to Java, PHP, C# czy Ruby (wyłączając może takie języki jak SQL - gdyż on ma zupełnie inne zastosowanie). Ponieważ jeżeli poznasz bardzo dobrze jedną platformę - to przejście na inne będzie w miarę łatwe i szybkie. Ze swojej strony polecam Javę - ze względu na poniższe cechy: to język w którym duży nacisk kładzie się na czysty kod (OOP, design pattern, TTD). Jeżeli dobrze go poznasz to nauczysz się bardzo ważnych uniwersalnych zasad dotyczących designu. W javie takie zasady stosuje się od lat i są one na porządku dziennym. ilość dostępnych bibliotek i frameworków jest chyba największa ze wszystkich języków (1-2 miejsce w rankingu TIOBE) - możesz używać gotowego i sprawdzonego kodu napisanego już przez innych sama składnia języka jest bardzo prosta i intuicyjna - nawet początkujący może się jej nauczyć w tydzień lub dwa w sieci jest mnóstwo tutoriali, artykułów, pytań i odpowiedzi (np. Stack Overflow) Jak poznasz dobrze javę - polecam naukę innych języków - node.js bardzo ostatnio popularny, a jeżeli chodzi o wysokość zarobków to w czołówce jest Objective-C (iphone, ipad) - jak jesteś dobry to 10k/m-c nie stanowi problemu. Ktoś wspomniał o wysokich kosztach hostingu dla Javy - to bzdura Kupujesz pierwszy lepszy VPS z 1 GB RAM i spokojnie postawisz tomcat-a z Twoją aplikcją (w ViPover taki VPS kosztuje 20 zł/m-c netto). Jeżeli nawet chcesz hostować jakąś dużą aplikację to 2-4 GB RAM-u wystarczy bez problemu (ok 50-70 zł m/c). Chyba że mówimy o serwisach które robią naprawdę spory ruch - wtedy to już dedyk z 16 lub 32 GB RAM (ok 300-400 zł/m-c). Zamiast Tomcat-a możesz postawić też JBossa czy inny serwer. Tutaj statystyki wynagrodzeń dla różnych techologii (rynek UK): http://www.itjobswatch.co.uk/default.aspx?page=1&sortby=5&orderby=1&q=&id=0&lid=2618 (klikając na kolumnach możesz sortować po różnych wielkościach) Edytowano Marzec 21, 2014 przez ritchey (zobacz historię edycji) 4 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Msc32 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 11, 2014 Ucz się także Java... Działam w tym od jakiegoś czasu i nie mogę narzekać. Na początek zainwestuj w to http://strefakursow.pl/kursy/programowanie/kurs_programowania_w_java.html Przekonasz się, że nie jest to takie straszne jak sobie to wyobrażasz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach