poszukiwacz_ 0 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2014 Szukam czegoś co nie do końca wiem jak działa... Powiedzmy, że mam stronę hostowaną w naszym kraju. Strona jest odwiedzana przez ludzi z całego świata. Jak zrobić tak aby CI, którzy łączą się np. Brazylii nie musieli długo czekać na załadowanie strony. Jeżeli dobrze zrozumiałem to jest taka firma, która robi cache strony w danym kraju i wszystko to szybciej działa. Kojarzycie coś takiego? Coś podobnego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2014 Pewnie szukasz usługi CDN, np: http://www.cloudflare.com/features-cdn 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
poszukiwacz_ 0 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2014 Super! Wielkie dzięki, bardzo mi pomogłeś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2014 Przy CDN stosuje się adresy IP Anycast? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2014 Jeżeli CDN ma być z prawdziwego zdarzenia to tak. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2014 A pseudo CDNy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2014 CDN w założeniu powinien mięć więcej lokalizacji więc jakoś ten ruch musi być rozrzucony. Można użyć też dns z geoip ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2014 Takie geoip mają bazę ip i na podstawie takiegi ip odpowiedni adres ip w odpowiedzi serwują? Jak wygląda kwestia synchronizacji danych w takich systemach, jakie technologie są obecnie stosowane? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2014 Najprostszy setup to GeoDNS. Masz 15 serwerów/lokalizacji na całym świecie, na podstawie IP i jego lokalizacji zwracasz rekordy wskazujące na najbliższą (najszybszą) lokalizację dla danego użytkownika. Jeżeli chodzi o prosty statyk lub mało "żywe" strony to Varnish / Nginx z cache i po prostu proxy na główny serwer, na który dane są wgrywane. Jeżeli CDN taki jak CloudFlare to proxy na źródłowy serwer strony, oryginalny. To tak w budżecie do 2-3k/mies. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach