Gość thetox Zgłoś post Napisano Luty 22, 2014 Hej Mam dyski HDD 500gb WD Blue i SSD 128Gb Plextor Chciałbym przyspieszyć prace zwykłego dysku, czytałem ze ponoć da się zrobić to za pomocą raid. To teraz musiałbym dokupić drugi dysk 500gb czy mogę dokupić 1tb i ten 1tb z razem z dyskiem 500gb zrobić raid? Czy traci się na tym jakieś miejsce? Bo chyba tak bo dane są podwójnie zapisywane. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krk 2 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2014 ... http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Luty 23, 2014 Jeżeli zrobisz RAID 0 to będziesz miał więcej miejsca bo z dwóch dysków zrobi ci się jeden. Jeżeli RAID 1 no to w tedy będziesz miał wielkość najmniejszego dysku, ale wydajność będzie mniejsza. brak RAID - prędkość normalna RAID 0 - teoretycznie lepsza wydajność RAID 1 - mniejsza wydajność Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Luty 24, 2014 Mam dwa dyski po 500gb czyli jak Zrobię raid0 to one się złączą i w windowesie będzie widać jako jeden dysk? Ale sprawdziłem jeden z dysków i ma błędy Zdjęcia więc nie będę się bawił w żadne raidy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Luty 24, 2014 (edytowany) Taki błąd jest do przełknięcia bo sector fizycznie jest sprawny (realokowany). Tym bardziej że tylko jeden to jeszcze jest nic praktycznie. Jak by tam były duże wartości to bym się martwił, ale tak to... Pobawić się możesz edit: poczytaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T._%28informatyka%29 Edytowano Luty 24, 2014 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rbit 15 Zgłoś post Napisano Marzec 1, 2014 (edytowany) Obejrzyj poniższe filmiki: 4:50 masz odpowiedź na swoje pytanie, ale oczywiście polecam obejrzeć całość. Edytowano Marzec 1, 2014 przez Rbit (zobacz historię edycji) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach