Hagalaz 0 Zgłoś post Napisano Luty 2, 2014 Witam, mam taki problem mianowicie mam za zadanie wypisać przy pomocy polecenia sed trzecią kolumne z pliku, ale tylko z linii gdzie pierwsza bądź druga(lub obie) zaczynają się od znaku K. Z góry dziękuję za każdą wskazówkę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Luty 2, 2014 Zadania powinno się rozwiązywać samodzielnie, a że za pewne jest to do szkoły więc tym bardziej polecam usiąść przed konsolą i wziąć dokumentacje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hagalaz 0 Zgłoś post Napisano Luty 2, 2014 Zrobiłem w ten sposób: sed -n -e '/K.*/p' plik.txt | cut -f 3 -d ' ' Można to zrobić tylko przy użyciu sed'a(bez cut)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mathac 0 Zgłoś post Napisano Luty 3, 2014 @patrys - nabijasz bezsensownie posty . . . jakoś tak: sed -n -e 's/\(^K[^\t]*[\t][^\t]\+\|^[^\t]\+[\t]K[^\t]*\)[\t]\([^\t]*\).*/\2/p' plik.txt Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach