Graffiter. 6 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 Cześć, mam problem. Aplikacja opierając się na MySQL nie może się połączyć do dedyka (aplikacja jest na pc), po prostu nie znajduje hosta. Mam zablokowane połączenia (prawdopodobnie), aplikacja na dedyku po podłączeniu się do bazy na dedyku działa (via localhost), Pytanie - jak ustawić łączenie dla danych (2 adresy IP) adresów łączność, lub jak odblokować całkowicie połączenie? Dodam, że ustawienie w my.clf znaku # przed bind, nic nie zmieniło. Tak jak i adresacja 0.0.0.0 Korzystam z phpmyadmin. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 Nadaj uprawnienia użytkownikowi do bazy danych z określonego hosta Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Graffiter. 6 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 Edytowalem root'a w phpmyadmin, dodajac % w host. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 Popraw w konfiguracji mysql w pliku my.cnf: bind-address=IP Gdzie IP Twój zewnętrzny adres ip dedyka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Graffiter. 6 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 Po takiej edycji nie odpalała się usluga MySQL. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 Zahashuj # tą linijkę... # bind-adress Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Eskimos 17 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 Udostępnianie roota na dodatek na zewnątrz to proszenie się o kłopoty ;D Dodaj użytkownika tylko do danej bazy, a jako host wpisz "%" Sprawdź, czy podajesz dobry adres adres serwera podczas łączenia, najlepiej IP Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Graffiter. 6 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 Zahashuj # tą linijkę... # bind-adress W pierwszym poście to napisałem.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 Zostaw to z hashem Utwórz jakiegoś usera test1 z localhostem i takiego samego z dowolnym hostem % i daj im prawa do bazy danych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Graffiter. 6 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 Nadal to samo, w dodatku nie dalo sie polaczyc bez usunięcia # do roota (z dedyka do bazy na dedyku) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 Coś musiałeś namieszać Zobacz logi może Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Graffiter. 6 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 http://i.imgur.com/mXk6QxV.jpg Tak ma być? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 A masz problem z samym połączeniem czy może tylko z wybraniem bazy? Spróbuj zalogować się do PMA z tego usera i zobacz czy widzisz bazę jakąś. Łączysz się z jakiegoś serwera? VPSa? Zobacz też czy port jest widoczny z zewnątrz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Graffiter. 6 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2014 Lacze sie z komputera, na tym userze widze wszystkie bazy przypisane do tego użytkownika w phpmyadmin. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaziu 0 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2014 Też kiedyś walczyłem z połączeniami z zewnątrz do MySQL na swoim VPS'ie....i zawsze bez poowodzenia, wszystko robiłem jak w poradnikach. Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2014 Też kiedyś walczyłem z połączeniami z zewnątrz do MySQL na swoim VPS'ie....i zawsze bez poowodzenia, wszystko robiłem jak w poradnikach. Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje :/ Bo większość ludzi piszących poradniki nie umie ich pisać poprawnie. MySQL do połączenia z zewnątrz wymaga: a) Nasłuchiwania na 0.0.0.0 zamiast 127.0.0.1, do zmiany w my.cnf pod ustawieniem bind address. b) Usera z dostępem po % zamiast localhost, do ustawienia w phpmyadminie czy tabelce userów MySQL Zmieniając poprawnie te dwie rzeczy wyżej nie ma możliwości, żeby coś nie działało. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Luty 1, 2014 MySQL do połączenia z zewnątrz wymaga: a) Nasłuchiwania na 0.0.0.0 zamiast 127.0.0.1, do zmiany w my.cnf pod ustawieniem bind address. b) Usera z dostępem po % zamiast localhost, do ustawienia w phpmyadminie czy tabelce userów MySQL Zmieniając poprawnie te dwie rzeczy wyżej nie ma możliwości, żeby coś nie działało. No chyba, że jest firewall filtrujący 3306 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach