Kwiat. 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 Witajcie ! Jako ,że jestem nowym użytkownikiem forum nie wiem czy jest to odpowiedni dział jeżeli nie to proszę o przeniesienie. Moje pytanie jest następujące chciałbym stworzyć, użytkownika X i na użytkowniku X postawić serwer TeamSpeak3 lecz w jaki sposób zablokować temu użytkownikowi X dostęp do innych folderów w sensie że ten użytkownik ma mieć dostęp tylko do swojego katalogu i podkatalogów serwera. Pozdrawiam i z góry dziękuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kwiat. 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 Wiem że @ref co 24 godziny lecz nie ukrywam że potrzebuję , tych podpowiedzi lub wskazówek w miarę szybko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 jail Poczytaj poradniki archi-ego tam chyba jest o tym info Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kwiat. 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 jail Poczytaj poradniki archi-ego tam chyba jest o tym info Dziękuje za odpowiedź ! Lecz jaki poradnik ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 http://www.webhostingtalk.pl/topic/41538-security-na-debianie-fakty-i-mity-poradnik/?do=findComment&comment=352730 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nesti 67 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 Jak dla mnie to jedyna możliwość jakiś standalone server z binarki na innym porcie niż standardowy inaczej nie da rady, masz tylko jednego użytkownika. Kiedyś używałem indiftpd http://www.dftpd.com/ możesz w configu ustawić usera, jakie ma mieć prawa do katalogu i port na którym program nasłuchuje. Nie przychodzi mi do głowy inne rozwiązanie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 Zamknąć go we własnym katalogu domowym? W katalogu umieścić pliki TS'a i uruchomić z tego użytkownika? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kwiat. 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 Tak , w sensie że /home/ts3 gdzie ts3 to użytkownik i nie może wychodzić po za katalog ts3. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 No ale przecież masz już rozwiązanie, prawda? /etc/proftpd/proftpd.conf # Use this to jail all users in their homesDefaultRoot ~ To tak dla przykładu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kwiat. 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 Tak już mam dziękuje wszystkim za pomoc i odpowiedzi ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kwiat. 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 @ref Znalazłem czas wolny i nie działa przed DefaultRoot ~ usunąłem , krzaczek lecz dalej użytkownik ts3 może poruszać się po wszystkich folderach . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 Musisz jeszcze resnąć proftpd i to działa tylko dla FTP. Po SSH dalej może latać po serwerze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kwiat. 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 No właśnie zrobiłem reset proftpd a orientujesz się w jaki sposób załatwić to po stronie SSH ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2014 Jail Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kwiat. 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 25, 2014 Jail No tak dzięki za naprowadzenie, widzę że już wcześniej mnie naprowadzałeś w swoim poprzednim poście a nie zauważyłem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Styczeń 25, 2014 Ale jak skonfiguruje to w kliencie FTP to chyba jednak osoba zalogowana przez SSH będzie mogą wyjść powyżej /home/ts3 czyż nie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Styczeń 25, 2014 Ale jak skonfiguruje to w kliencie FTP to chyba jednak osoba zalogowana przez SSH będzie mogą wyjść powyżej /home/ts3 czyż nie? Owszem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kwiat. 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 25, 2014 No tak w kliencie ftp pomogło mi proftpd a shh jail . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach