globox99 29 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2014 Witam, głowię się z tym już trochę czasu i mam problem..Jak zablokować stronę www hasłem, tak aby nie można było wejść bezpośrednio w plik (np. strona.pl/oferta.php) tylko po wcześniejszym zalogowaniu w index.php.Chcę aby wszystkie moje podstrony były zablokowane, i dostępne tylko po zalogowaniu w pierwszej stronie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2014 (edytowany) Edytowano Marzec 26, 2018 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2014 Basic auth i jakikolwiek fail2ban po stronie serwera i jesteś bezpieczny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globox99 29 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2014 Jak robie wg wyżej wymienionego poradnika to mam error Internal Server Error - 500 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2014 To może sprawdź co logi mówią? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wlodziu 49 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2014 Pokrótce przedstawię Ci tu proste logowanie ze stałym hasłem - zapisanym w jednym z plików logowania - oczywiście można bawić się w przeróbki itp, ale chcę Ci tylko zaprezentować działanie. Robisz sobie prosty formularz z wpisywaniem hasła dajmy na to plik login.php: <?php session_start(); $haslo = 'abcd'; if (!$_POST['login']) { ?> <form method="post"> Hasło: <input type="password" name="pass"> <input type="submit" value="Zaloguj" name="login"> </form> <?php } else { if ($_POST['pass'] == $haslo) { // jeśli podaliśmy dobre hasło to ustalamy sesje i przenosimy użytkownika do index.php $_SESSION['login'] = true; header("Location: index.php"); } else { echo 'Logowanie nie powiodło się'; } } ?> I teraz w podstronach, których chcesz "autoryzację" dodaj taki warunek: <?php session_start(); if (isset($_SESSION['login'])) { echo 'Zalogowany, tresc podstrony'; } else { echo 'Nie masz dostępu'; } ?> Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globox99 29 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2014 Thx działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globox99 29 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2014 Pokrótce przedstawię Ci tu proste logowanie ze stałym hasłem - zapisanym w jednym z plików logowania - oczywiście można bawić się w przeróbki itp, ale chcę Ci tylko zaprezentować działanie. Robisz sobie prosty formularz z wpisywaniem hasła dajmy na to plik login.php: <?php session_start(); $haslo = 'abcd'; if (!$_POST['login']) { ?> <form method="post"> Hasło: <input type="password" name="pass"> <input type="submit" value="Zaloguj" name="login"> </form> <?php } else { if ($_POST['pass'] == $haslo) { // jeśli podaliśmy dobre hasło to ustalamy sesje i przenosimy użytkownika do index.php $_SESSION['login'] = true; header("Location: index.php"); } else { echo 'Logowanie nie powiodło się'; } } ?> I teraz w podstronach, których chcesz "autoryzację" dodaj taki warunek: <?php session_start(); if (isset($_SESSION['login'])) { echo 'Zalogowany, tresc podstrony'; } else { echo 'Nie masz dostępu'; } ?> A jednak nie do końca. Jak dodam warunek na początku to wyświetla mi stronę ale pisze że nie mam dostępu. Jak zablokować stronę i idać sam napis nie masz dostepu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wlodziu 49 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2014 Bo musisz wyświetlanie strony dać w warunku, a nie poza nim. Pokaż kod Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globox99 29 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2014 Bo musisz wyświetlanie strony dać w warunku, a nie poza nim. Pokaż kod Okej mam, a jak dać kasowanie sesji? Wylogowywanie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wlodziu 49 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2014 session_start(); $_SESSION = array(); session_destroy(); Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach