sz00gun 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 15, 2014 Witam, posiadam maszynę dedykowaną SP w OVH z 32GB ramu. Stoi na Debian 7, używając najnowszego Pleska 11.5 Do poczty używam Roundcube i Postfixa, lecz wysyłając pocztę z Thunderbirda także nie dochodzi... Problem to: Wszystkie maile dochodzą, jeżeli wysyłam innym osobom ... lecz nie dochodzą maile wysyłane do domen, który serwer www stoi na naszym serwerze ovh, ale korzysta z innych serwerów pocztowych, w naszym przypadku z fasthost.co.uk Wywala nam taki błąd i poczta nie wychodzi. Błąd SMTP (550): Nie można dodać odbiorcy "test@xxxxxx.com" (5.1.1 <test@xxxxxx.com>: Recipient address rejected: User unknown in virtual mailbox table). Mam dodane reguły do DNS, czyli rekord A z IP'kiem do zew. servera poczty. Reszta konfiguracji domyślna z Pleska. Czy ktoś spotkał się już z takim problemem... może jakieś sugestie, podpowiedzi...? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Styczeń 15, 2014 http://lmgtfy.com/?q=plesk+SMTP+(550) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sz00gun 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 15, 2014 WHT ale pomogłeś... myślisz że napisałem tego posta nie sprawdzając info w google? po tygodniu szukania i próbach naprawy napisałem tutaj posta z prośbą o sugestię, podpowiedź. Co do Twojej podpowiedzi... ahhh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Styczeń 15, 2014 Twój serwer próbuje dostarczyć wiadomość lokalnie. Wywal domeny, które mają mieć pocztę na zewnątrz z /var/spool/postfix/plesk/virtual_domains, odpal postmapa i powinno być ok. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2014 Wyłącz obsługę poczty w panelu dla tych domen i dopiero usuń wpisy z wyżej podanej lokalizacji (/var/spool/postfix/plesk/virtual_domains) Samo usunięcie bez wyłączenia poczty do wybranych domen nic nie da ponieważ Plesk pobierze automatycznie wszystko i uzupełni zgodnie z demonem i zapisami w bazie danych. Najnowszy Plesk bardzo dobrze sobie radzi z obsługą poczty z zewnętrznymi domenami. Kolejna sprawa to DNS. Jak używasz zewnętrznego , stwórz wpisy również lokalnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sz00gun 1 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2014 Wywal domeny, które mają mieć pocztę na zewnątrz z /var/spool/postfix/plesk/virtual_domains, Dzięki, ale w tym pliku virtual_domains.db jest dziwne kodowanie: -> załącznik skąd mam wiedzieć co dokładnei mogę wywalić, aby nie "spierdzielić"... ? czy usunąć SAME DOMENY? nie tykając tego innego kodowania? Co do odpalenia postmapa to czy chodzi o to? postfix reloadpostmap /etc/postfix/virtual Ps. mamy 8 stron live... nie chce nic spierdzielić Kolejna sprawa to DNS. Jak używasz zewnętrznego , stwórz wpisy również lokalnie. Czy wystarczy rekord A z adresem IP zew. usługi poczty? Czy mowa o czymś innym? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2014 1.Wyłącz obsługę poczty w panelu dla tych domen 2.Usuń wpisy z wyżej podanej lokalizacji dotyczące tylko tych domen (znaczki to sprawa chyba kodowania) 3.DNS muszą zawierać pełny wpis razem z obsługą zewnętrznego MX Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach