Eskimos 17 Zgłoś post Napisano Grudzień 28, 2013 Witam, próbuję zamknąć użytkownika www w swoim katalogu, ale za Chiny mi to nie wychodzi :X Plik konfiguracyjny: listen=YES listen_ipv6=NO anonymous_enable=NO local_enable=YES write_enable=YES local_umask=022 anon_upload_enable=NO anon_mkdir_write_enable=NO dirmessage_enable=YES use_localtime=YES xferlog_enable=YES connect_from_port_20=YES xferlog_file=/var/log/vsftpd.log idle_session_timeout=600 ascii_upload_enable=YES ascii_download_enable=YES # chroot_local_user=NO chroot_list_enable=NO chroot_list_file=/etc/vsftpd/chroot_list pam_service_name=vsftpd rsa_cert_file=/etc/ssl/private/vsftpd.pem # max_clients=500 hide_ids=YES max_per_ip=1 Wyciąg z /etc/passwd: www:x:1001:1003::/var/html:/bin/sh Chmody: 757 www:www-data Proszę o pomoc :X Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Grudzień 28, 2013 Popraw konfigurację chroot_local_user=YES powinno zadziałać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Eskimos 17 Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2013 Kiedy dodałem to co pisałeś wyświetla mi się taki komunikat: 500 OOPS: vsftpd: refusing to run with writable root inside chroot() Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2013 Ale ty nie miałeś tego dodawać tylko poprawić 18 linijkę swojego kodu. Jeśli masz tą linijkę 2 razy to zapewne nie ruszy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Eskimos 17 Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2013 Źle się wyraziłem, przepraszam. Zmieniłem z NO na YES i wypluwa ten błąd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2013 (edytowany) A czy pofatygowałeś się, żeby treść tego błędu wkleić do Google? Pierwszy link z brzegu: http://blog.bpiotrowski.pl/1969/500-oops-vsftpd-refusing-to-run-with-writable-root-inside-chroot/ Przeczytaj go ze zrozumieniem (szczególnie ten pogrubiony fragment ) Edytowano Grudzień 29, 2013 przez kafi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach