Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2013 U mnie jest: Connection Type PPPoELine State ShowtimeModulation ADSL2 PLUSAnnex Mode ANNEX_A Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2013 (edytowany) U mnie jest: Connection Type PPPoE Line State Showtime Modulation ADSL2 PLUS Annex Mode ANNEX_A No to na livebox takich info nie ma... ale zacne parametry linii Prędkość i margines szumu Prędkość synchronizacji DSL w górę 639 Kb/ Prędkość synchronizacji DSL w dół 7451 Kb/s Margines szumu w dół 14.0 dB Wynik testu masz na poprzedniej stronie Edytowano Grudzień 29, 2013 przez RafoX (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2013 (edytowany) Przerywa najczęściej na łączach na których jest ustawiona maksymalna możliwa synchronizacja.Np jeśli macie opcję 20mb/s a synchronizuje wam 12 i przerywa, to na 10mb/s byłoby prawdopodobnie dobrze.Kwestia niskiego poziomu sygnału od szumu czy jakoś tak Na VDSL'u podobno już to tak nie występuje bo przez pierwszy tydzień czy ileśtam synchronizacja się dopasowuje itd - u mnie nie zrywa mimo niepełnej synchronizacji.Moja linia: Status linii VDSL Podłączony Standard VDSL VDSL2 Profile 17A Szybkość transmisji wychodzącej 4280 kbps Szybkość transmisji przychodzącej 40784 kbps Tłumienie bliskiego końca 22.1 dB Tłumienie dalekiego końca 22.1 dB Margines SNR bliskiego końca 6.9 dB Margines SNR dalekiego końca 6.9 dB Licznik HEC 0 Oprogramowanie sprzętowe TPSA_v8058 Licznik ES 15 min 0 Błędy CRC 225 Licznik ES 1 dzień 43 Edytowano Grudzień 29, 2013 przez Kszysiu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2013 Niby fajnie bo prawie max tego co w umowie, ale pobrać 800MB film czy wysłać większego CMS na serwer to dostaje czkawki i trzeba resetować modem. Latem kończy mi się umowa i jak nie będzie fajnych ofert od Neostrady to biorę pakiet z netem 250 ale tutaj nie mam pewności czy więcej jak stówka pójdzie, sąsiad kilka lat temu dzwonił i mogli dać pakiet jaki chciał ale i tak max 100 mega... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2013 No u mnie teoretycznie ok. Wg. danych operatora i linii pójdzie chyba 20 czy 40 spokojnie. Od stycznia chcemy zwiększyć do 20/2 Obecnie 10/1. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2013 powinno 40 łyknąć - masz mniejsze tłumienie niż ja miałem na 10Mb/s;)Ale to nie jest regułą.Np. ja miałem wg liveboxa chyba 22,3 tłumienie na downstreamie i miałem pełne 12400 (dziwne - u ciebie jest niższe tłumienie a słabsze synchro - pewnie moc jest słaba ustawiona czy coś) no i troszkę wyżej mi się upload synchronizował bo prawie na max (~1150 chyba miałem) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2013 Tamto było na PPPoE a to jest na PPPoA bo mi po napisaniu posta padło i pokazywał router że kabel całkiem odłączony Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 Tyle mniej więcej wynosi synchronizacja dla 6Mb/s jeśli chodzi o download. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 Tak wiem i zauważyłem to po napisaniu postu i chyba jutro będę miał ciekawą rozmowę na infolinii (oczywiście płatną bo jak że by inaczej) nagle mi gdzieś 4mbity zniknęły Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 Ale przecież na PPPoE jest dobrze.A przypadkiem w PPPoA nie synchronizuje się w innej wersji adsl niż ADSL2+? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 No właśnie już też nie jest dobrze Na PPPoE jest ADSL2+ a na PPPoA G.DMT o ile dobrze pamiętam Teraz mam na PPPoA i synchro się zamknęło jak na obrazku wyżej 6mbit Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 Ale brednie gadacie. Modulacja DSL nie ma nic wspólnego z enkapsulacją. Czyli - bezproblemowo można zrobić PPPoA via ADSL2+ (i to jest najlepszy zestaw), jak i PPPoE po G.DMT. Jeżeli masz ustawioną modulację liniową na G.DMT to nic dziwnego, że masz tylko 6 Mbitów, bo jak by nie patrzeć to jest maksymalna prędkość dla tej modulacji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 Ale brednie gadacie. Modulacja DSL nie ma nic wspólnego z enkapsulacją.Czyli - bezproblemowo można zrobić PPPoA via ADSL2+ (i to jest najlepszy zestaw),jak i PPPoE po G.DMT. Ja nie wiedziałem czy tak jest czy nie, snułem tylko domysły dlaczego na PPPoA ma niższe prędkości.Dlaczego najlepszym zestawem jest PPPoA +ADSL2+?Jaka jest przewaga PPPoA?PozdrawiamKszysiu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 Jak modyfikując enkapsulację modyfikuje się automatycznie parametry modulacji, to może i synchronizacja być inna. Ale w teorii to modem może ci się po prostu zsynchronizować a ty nie definiujesz żadnych ścieżek/enkapsulacji liniowych. A czemu PPPoA? Bo dzięki niemu jesteś w stanie uzyskać MTU 1500. Przy PPPoE ok. 1492. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 Ale brednie gadacie. Modulacja DSL nie ma nic wspólnego z enkapsulacją. Czyli - bezproblemowo można zrobić PPPoA via ADSL2+ (i to jest najlepszy zestaw), jak i PPPoE po G.DMT. Jeżeli masz ustawioną modulację liniową na G.DMT to nic dziwnego, że masz tylko 6 Mbitów, bo jak by nie patrzeć to jest maksymalna prędkość dla tej modulacji. Wszystko ładnie pięknie ale nagle na PPPoA w nocy nie mogłem uzyskać połączenia - nawet synchro nie łapało Status: Cable Down... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 Jak masz status Cable Down / nie łapało ci synchro, to czy PPPoA, czy PPPoE, czy nawet ATMbridge pójść nie miało prawa. Najpierw nawiązywana jest synchronizacja z określoną modulacją (g.lite, g.dmt, adsl2, adsl2+, adsl2+annex m), a dopiero później nawiązywana sesja PPPoA/PPPoE. To tak, jak byś miał ethernetowy kabel sieciowy odłączony i dziwił się, że serwer dhcp nie chce ci adresu przydzielić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 (edytowany) Tzn. łapie mi na G.dmt a z niknęło mi połączanie only ADSL2+. Chodzi o to że działało mi wszystko co widać na screenie pierwszym, który wrzuciłem i z 10-20 minut później zostało mi tylko to co na screenie drugim edit: zniknęło adsl2+ w sensie że nie łapie połączenia. teraz mam g.dmt na PPPoE LLC. Edytowano Grudzień 30, 2013 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robson345 53 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 Tzn. łapie mi na G.dmt a z niknęło mi połączanie only ADSL2+. Chodzi o to że działało mi wszystko co widać na screenie pierwszym, który wrzuciłem i z 10-20 minut później zostało mi tylko to co na screenie drugim edit: zniknęło adsl2+ w sensie że nie łapie połączenia. teraz mam g.dmt na PPPoE LLC. Za bardzo grzebiesz i pewnie posypała się całkowicie synchronizacja. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 Ale wg. informacji na Orange ma działać na PPPoA VC-MUX oraz PPPoE LLC bez problemów Wysłałem zgłoszenie i ciekawe co zrobią Ogólnie ostatnio dość często musiałem zmieniać bo co jakiś czas połączenie traciło stabilność i zmieniałem np. z PPPoE na PPPoA i za 3-4 dni znowu musiałem zmieniać bo jakość spadała i albo błąd wczytywania strony albo strony ładowały się 20-30 sekund Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 Sprawdź na innym modemie czy będziesz miał synchronizację w adsl2+. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 @kafi a powiedz mi bo i tak zbieram się do zakupu nowego routerka. Czy przy przejściu z adsl na vdsl będę musiał zmieniać router? Tzn. router ADSL obsłuży vDSL? Czy trzeba mieć router DSL? Podobno jeszcze jakiś splitter montują. Z czym to się je? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 Czy przy przejściu z adsl na vdsl będę musiał zmieniać router? Tzn. router ADSL obsłuży vDSL? Czy trzeba mieć router DSL? do vDSL dostaniesz słynnego liveboxa w wersji 3.0 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 No właśnie ja nie chcę tego shitu tylko jakiś zamiennik Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2013 Spliter montują jak masz telefon.Jak nie masz to nie.Ja trafiłem chyba na najgorszy router jaki mogłem - sagemcom fast 3764 - no i to tak na prawdę smiga nawet ok. Da się wpiąć pena bezpośrednio, dużo opcji administracyjnych.Wifi śmiga ok z telefonem, Gigabita po sieci da się przepchnąć.No i przynajmniej mi nie wiesza się przy dużym obciążeniu - całe zapchanie rurki czyli jakieś 38mb downloadu i 3,5mb/s uploadu przez torrenty nie robi na nim dużego wrażenia.PozdrawiamKszysiu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach