Pasenger 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 21, 2013 (edytowany) Maiłbym małe pytanko. Jaka firma hostingowa zapewnia w standarzie kodowanie bazy danych iso8859-2 oprócz home.pl ? Edytowano Grudzień 21, 2013 przez Pasenger (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Grudzień 21, 2013 Niech zgadne.. "prawie" każda? "prawie" - śmiem twierdzić, że 100% firm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Grudzień 21, 2013 Tego przypadkiem nie ustawia się w momencie tworzenia bazy, a tylko domyślnie jest UTF-8? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pasenger 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 21, 2013 Miałem na myśli to: "Baza MySQL działająca na serwerach home.pl jest przystosowana do obsługi języka polskiego (zestaw znaków iso-8859-2 [latin2]), umożliwiając np. sortowanie danych z uwzględnieniem polskich znaków. Pamiętaj, że bazy danych MySQL są domyślnie tworzone w kodowaniu iso-8859-2 (latin2), oczywiście możesz zmienić kodowanie bazy na dowolne inne np. "UTF8" (np. za pośrednictwem narzędzia phpmyadmin)." i taką też mam bazę danych. Problem jest taki ze jak w phpmyadmin wyeksportuje baze /nawet jesli rozdzielę oddzielnie strukture a poźniej dane/ tylko nie ma problemu z polskimi znakami na home.pl. gdy ją zaimportuje do nowej bazy. Na wszystkich innych serwerach wychodzą krzaczki...i kombinuję jak to obejść żeby nie poprawiać setek polskich znaków. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robson345 53 Zgłoś post Napisano Grudzień 21, 2013 Yyyyyy kodowanie UTF- 8 przecież też posiada polskie znaki. A jak masz krzaczki na takiej bazie to wystarczy mała zmiana w ustawieniach php skryptu i krzaczki znikają. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Grudzień 22, 2013 Baza tylko zapisuje informacje. Sprawdź po imporcie w phpma czy nie widzisz krzaczków. Jak nie widzisz to wina w skrypcie/ustawieniach php, a nie mysqlu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 22, 2013 Mnie z rok temu to Miłosz opieprzył za latynosa w bazie Teraz chyba większość osób leci w utf-8... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach