czaczawik 8 Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2013 (edytowany) Mam problem z open_basedir. Mianowicie na starym serwerze dedykowanym wszystko chodziło ładnie i bez problemów. Po przenosinach do firmy Mintshost (chociaż to mało istotne gdzie) na VPS z DA forum mi sypie na dzień dobry błędem: MyBB napotkało błąd wewnętrzny i nie może kontynuować. Typ błędu: Ostrzeżenie (2) Treść błędu: require(): open_basedir restriction in effect. File() is not within the allowed path(s): (/home/admin/:/tmp:/var/tmp:/usr/local/lib/php/) Podobna sprawa jest z Safe Mode: MyBB napotkało błąd wewnętrzny i nie może kontynuować. Typ błędu: Ostrzeżenie (2) Treść błędu: session_start(): SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid is 1002 is not allowed to access /tmp owned by uid 0 Oczywiscie zarówno open basedir jak i safe mode mogę wyłączyć w panelu DA i wszystko działa. Na zapytanie zadane dla Administratora owej firmy czy mogę to wyłączyć i spać spokojnie dostałem odpowiedź: "Może to pozostać wyłączone, nic złego z tego powodu się nie stanie" Jednak nie daje mi to spokoju, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Jestem baadzo początkujący w linuxach wiec proszę łopatologicznie. Dostarczę wszelkie dane jakich będzie potrzeba do rozwiązania problemu. Na początek php -v PHP 5.3.27 (cli) (built: Dec 13 2013 21:14:46) Copyright (c) 1997-2013 The PHP Group Zend Engine v2.3.0, Copyright (c) 1998-2013 Zend Technologies with eAccelerator v0.9.6.1, Copyright (c) 2004-2010 eAccelerator, by eAccelerator Słyszałem, ze takie błędy może powodować eA. Jego cahe dir jest ustawiony na /var/cache/eaccelerator moze to byc problemem? Edytowano Grudzień 18, 2013 przez czaczawik (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
czaczawik 8 Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2013 (edytowany) Po zakomentowaniu w php.ini wpisów odnośnie eA extension="eaccelerator.so" eaccelerator.shm_size="16" eaccelerator.cache_dir="/var/cache/eaccelerator" eaccelerator.enable="1" eaccelerator.optimizer="1" eaccelerator.check_mtime="1" eaccelerator.debug="0" eaccelerator.filter="" eaccelerator.shm_ttl="0" eaccelerator.shm_prune_period="0" eaccelerator.shm_only="0" błąd open_basedir ustąpił. Ale jak to ze sobą pogodzić to nie mam pojęcia. HELP EDIT Czyżby ratowało mnie tylko przejście na xCache ? Edytowano Grudzień 18, 2013 przez czaczawik (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2013 eaccelerator.cache_dir="/var/cache/eaccelerator" ustaw na /var/tmp/cache/eaccelerator Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
czaczawik 8 Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2013 Podmieniałem, ten sam problem był. Ostatecznie zainstalowałem xCache i zero problemów. Dziękuję za szczere chęci Miłoszu. Widać kto ma tutaj chęć do pomocy. PS pozdrów MagicalFire'a ode mnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach