Dareksbs 0 Zgłoś post Napisano Październik 24, 2013 (edytowany) Witam wszystkich, Mam aktualnie mały problem, kupiłem nowe gniazdka pod wtyczki RJ45, jakieś chińskie z internetu i opis jest strasznie nie czytelny (jak dla mnie) I teraz prośba, czy mógłby ktoś mi napisać gdzie jakie kabelki idą w tą nową wtyczkę ?? Tutaj porównanie wtyczki starej i nowej, jak widać stara po prawej stronie miała bardziej czytelny opis : Tak wygląda nowe wejście : A tak instrukcja : Kablel po drugiej stronie ma zwykłą końcówkę RJ45 : Jakby na zdjęciu nie było widać to tutaj kolejność : Biało-Pomarańczowy Pomarańczowy Biało-Zielony Niebieski Biało-Niebieski Zielony Biało-Brązowy Brązowy Z góry dziękuje i pozdrawiam Dareksbs Edytowano Październik 24, 2013 przez Dareksbs (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Październik 24, 2013 Wtyczka zaciśnięta jest wg standardu B. Więc patrząc na gniazdo tak jak na drugi rysunek, powinno być brąz - biały brąz - niebieski - biały niebieski pomarańcz - biały pomarańcz - zielony - biały zielony Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dareksbs 0 Zgłoś post Napisano Październik 24, 2013 (edytowany) Dla pewności o tak ? od lewej góry : Biało-Pomaranczowy, pomarańczowy, biało-zielony, zielony, potem po prawej od góry biało-brązowy, brązowy i biało-niebieski, niebieski Wszystko rozumiem tylko nie tych oznaczeń na wtyczce, wydaje mi się że jest źle, powinno być chyba odwrotnie, czyli np. brązowy, potem biało brązowy A raczej napewno, odwrotnie bo na początku jest kolor potem białe... Może mi ktoś potwierdzić dla pewności ? Edytowano Październik 24, 2013 przez Dareksbs (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Październik 24, 2013 Średnio ktoś ci pomoże, bo większość twoich obrazków wyświetla środkowy palec zamiast zawartości... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Inferno 41 Zgłoś post Napisano Październik 24, 2013 (edytowany) Opis gniazdka jest bardzo czytelny tylko trzeba mieć pojęcie o standardach zaciskania kabli sieciowych. Jeśli zaciskasz standard A to patrząc na gniazdko tak jak na zupełnie pierwszym zdjęciu : A lewa / prawa zielony / brązowy biało-zielony / biało-brązowy pomarańczowy / niebieski biało-pomarańczowy / biało-niebieski B lewa / prawa pomarańczowy / brązowy biało-pomarańczowy / biało-brązowy zielony/ niebieski biało-zielony / biało-niebieski Czyli innymi słowy zamieniasz 1 z 3 i 2 z 6. Jeśli używasz kabla opisanego w poście to postępujesz tak jak opisałem kolejność w B oraz dokładnie tak jak pisze Kafi z tym że on opisał według zdjęcia na drugim rysunku czyli poziomo rzędami. Edytowano Październik 24, 2013 przez Inferno (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach