Winkiel 0 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2013 Witam. Mam skrypt napisany na windowsie i zapisany jako nazwa.sh. Jakie polecenie muszę wpisać żeby poprawnie działał na Linuxie? Wiem tyle, że zaczynało się na "doc". Proszę o pomoc bo ja sobie nie umiem przypomnieć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2013 chmod +x plik.sh ./plik.sh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Winkiel 0 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2013 Nie chodzib mi o to. Wiem, ż trzeba było wpisać doc... plik.sh Tylko nie pamiętam tego polecenia całgo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2013 A od czego jest ten plik, że chcesz jakieś doc wpisywać? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Winkiel 0 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2013 Jest to napisany skrypt na backup. Kiedyś Archi w jakimś temacie mi napisał te polecenie, ale nie mogę go znaleźć. Chodziło chyba o to, że ja pisałem skrypt na Windowsie i żeby wszystko działało muszę wpisać to polecenie. Wiem, że brzmi to głupio. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kovalsky 22 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2013 (edytowany) dos2unix? Edytowano Październik 12, 2013 przez kovalsky (zobacz historię edycji) 2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Winkiel 0 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2013 Tak! Dziekuję! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2013 (edytowany) ProTIP: Używając NotePada++ można wybrać Edycja => Konwersja znaku końca linii => Konwertuj na format UNIX, wtedy dos2unix jest zbędny. ProTIP2: Skrypt można wykonać również za pomocą komendy sh skrypt.sh, wtedy skrypt nie musi mieć flagi +x. Powinno się tak robić jeśli skrypt nie ma zdefiniowanego shebanga (#!/bin/sh). Edytowano Październik 13, 2013 przez Archi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach