TheKrzysztofa 9 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2013 Witam,Od kilku dni męczę się z ustawieniem odpowiedniej komendy do rsync, z racji że komenda będzie wykonywana przez skrypt PHP muszę koniecznie hasło umieścić w linii, która wygląda następująco rsync -A -P -r -a -v -e ssh /home/ts3/asd root@IP:/home/Może mi ktoś podpowiedzieć, jak ja mam to zrobić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2013 (edytowany) Miałem ostatnio podobny problem, musiałem telnetowi wydać komendę, a jak wiemy nie obsługuje on tego standardowo. Rozwaliłem to potokiem echo "$KOMENDA" | telnet 127.0.0.1 25639 W ten sposób $KOMENDA zostanie wpisana razem z \n (new line), więc de facto wykonamy komendę via telnet. Nie wiem czy dla rsynca też zadziała, ale jeśli jest to coś na zasadzie (tylko) podaj hasło to powinno śmignąć echo haslo | rsync (...) Edytowano Październik 10, 2013 przez Archi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
niepozwole 20 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2013 (edytowany) Proponowałbym raczej użyć tutaj kluczy. Wykorzystujesz rsynca, ale łączysz się po SSH, dlatego do uwierzytelnienia wystarczy para kluczy. Przykładowe polecenie: rsync -A -P -r -a -v -e "ssh -i TUTAJ_SCIEZKA_DO_KLUCZA" /home/ts3/asd root@IP:/home/ Jeszcze lepiej byłoby, jeśli mógłbyś na maszynie zdalnej, do której się łączysz postawić daemona rsync - wtedy skorzystasz z możliwości uwierzytelniania jakie daje sam rsync. Edytowano Październik 13, 2013 przez niepozwole (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dawid Golak 0 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2013 W tym przypadku co opisujesz powinieneś użyć kluczy które pozwalają na logowanie się z maszyny X na zdalną bez potrzeby podawania hasła. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach