TomaszBury 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2013 Witam,Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów (ew. koleżanek) podpowie mi jak rozwiązać taki problem:Chodzi o spakowanie katalogów o strukturze:katalog0xxxkatalog0xxxx...katalog1xxxxxkatalog1xxxkatalog1xxxx ....katalog2xxxxkatalog3xxxxkatalog4xxxxx........katalog9xxxxkatalog9xxxx(gdzie 'x' jest dowolną liczbą)do 10 archiwów tar.gz w taki sposób abykażdy katalog zaczynający się od 'katalog0' trafił do katalog0.tar.gz ;'katalog1' do katalog1.tar.gz.....'katalog9' do katalog9.tar.gzz góry dziękuję za podpowiedź...Tomasz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tgx 575 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2013 for iz in {0..9}; do tar cvf /mnt/backup/katalog$iz.tar katalog$iz* ; done Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
razor 42 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2013 Hmmm. Dawno już nie korzystałem z linuchów, ale wydaję mi się, że do polecenia typu tar należy zastosować wyszukiwanie wzorców w tekście i wyrażenie regularne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Wrzesień 20, 2013 Ponieważ tgx już udzielił moge tylko dodac: - po kolei - jezeli pakujesz dla kobiety musisz to zrobić ładnie 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TomaszBury 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2013 bardzo dziekuję.. Ponieważ tgx już udzielił moge tylko dodac: - po kolei - jezeli pakujesz dla kobiety musisz to zrobić ładnie - i wstążeczka musi być Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach