Agnieszka 7 Zgłoś post Napisano Wrzesień 10, 2013 Witam Mam taki kłopot posiadam dwa statyczne adresy IP ( publiczne ). Potrzebuję udostępnić internet w celach poznawczo-naukowych. tylko co podać w ETH1 bo ETH0 wiadomo musi być statyczny adres IP zgodny z umowa otrzymaną od operatora, ponieważ na serwerze B chce drugiego IP przydzielonego do mojej sieci i nie wiem co mam zrobić i umieścić w eth1 by to działało jaki adres tam ma być? Przepraszam za nieład tego postu ale już 2 w nocy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mraw 30 Zgłoś post Napisano Wrzesień 11, 2013 Starałem się, ale nie rozumiem Pytania pomocnicze: Są dwa serwery? Na pierwszym(trzymajmy się zasady, że to serwer A) połączenie z internetem jest skonfigurowane? Na drugim(serwer B) jest nieskonfigurowane i chcemy doprowadzić do sytuacji żeby było? Masz jakiś router/firewall? Czy może serwer A działa jako router? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vcr 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 11, 2013 Jeśli serwer z zewnętrznym adresem ma być routerem (bramą do internetu) dla innych komputerów to na interfejsie od strony lan przypisujesz mu adres z prywatnej puli adresów np 192.168.1.1. Najlepiej jak się wyśpisz to napisz dokładnie o co chodzi. Jeśli serwery na linuksie to pisz na PW postaram się pomóc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach