KoNN 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2013 Witam państwa.Próbuje zainstalować serwer polczata i wtrakcie jego instalowania napotkałem problem.Po odpowiednim skonfigurowaniu konfiga przeszedłem do uruchomienia wiec przeszedłem tu:/home/konuss/serw/binwykonalem polecenie ./mysql_nickserveri nastapiło wykonywanie połaczenia:konuss@server:~/serw/bin$ ./mysql_nickserverloading db driver org.gjt.mm.mysql.Driver ...connecting to the database...starting server socket on port 13991setup complete; awaiting connections...a w 2 oknie przeszedłem tu:/home/konuss/serw/sbini wykonalem polecenie ./polchatdi zamiast nastąpić połączenie którę by wyglądało tak:[reiko@second ~/serw/bin]$ ./mysql_nickserverloading db driver org.gjt.mm.mysql.Driver ...connecting to the database...starting server socket on port 13991setup complete; awaiting connections...new connection from /127.0.0.1accepted!Nic się nie dzieje a w logu serwera polczata który znajduje się tu:/home/konuss/serw/logplik: "log.error"mam taki komunikat:[Tue Sep 3 20:00:10 2013] [error] gethostbyname(localhost) failed; h_errno=0prosiłbym o wskazówki rozwiązania problemu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2013 (edytowany) Spróbuj nadać temu serwerowi jakiś hostame. Może być komenda hostname -b dedyk, a najlepiej jakby zamiast dedyk był adres, który pointuje polem A na serwer np. dedyk3.mojadomena.pl. Potem /etc/init.d/hostname.sh stop && /etc/init.d/hostname.sh start, albo reboot, jak wolisz. To jest jedyne co mi przychodzi do głowy bo nie ma żadnych szczegółów a error o numerze 0 najczęściej oznacza, że wszystko zostało wykonane pomyślnie, więc... Edytowano Wrzesień 4, 2013 przez Archi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rbit 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 5, 2013 Spróbuj nadać temu serwerowi jakiś hostame. Może być komenda hostname -b dedyk, a najlepiej jakby zamiast dedyk był adres, który pointuje polem A na serwer np. dedyk3.mojadomena.pl. Potem /etc/init.d/hostname.sh stop && /etc/init.d/hostname.sh start, albo reboot, jak wolisz. To jest jedyne co mi przychodzi do głowy bo nie ma żadnych szczegółów a error o numerze 0 najczęściej oznacza, że wszystko zostało wykonane pomyślnie, więc... Wystarczy /etc/init.d/hostname.sh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Wrzesień 5, 2013 (edytowany) Wystarczy /etc/init.d/hostname.sh #! /bin/sh### BEGIN INIT INFO # Provides: hostname # Required-Start: # Required-Stop: # Should-Start: glibc # Default-Start: S # Default-Stop: # Short-Description: Set hostname based on /etc/hostname # Description: Read the machines hostname from /etc/hostname, and # update the kernel value with this value. If # /etc/hostname is empty, the current kernel value # for hostname is used. If the kernel value is # empty, the value 'localhost' is used. ### END INIT INFO PATH=/sbin:/bin . /lib/init/vars.sh . /lib/lsb/init-functions do_start () { [ -f /etc/hostname ] && HOSTNAME="$(cat /etc/hostname)" # Keep current name if /etc/hostname is missing. [ -z "$HOSTNAME" ] && HOSTNAME="$(hostname)" # And set it to 'localhost' if no setting was found [ -z "$HOSTNAME" ] && HOSTNAME=localhost [ "$VERBOSE" != no ] && log_action_begin_msg "Setting hostname to '$HOSTNAME'" hostname "$HOSTNAME" ES=$? [ "$VERBOSE" != no ] && log_action_end_msg $ES exit $ES } do_status () { HOSTNAME=$(hostname) if [ "$HOSTNAME" ] ; then return 0 else return 4 fi } case "$1" in start|"") do_start ;; restart|reload|force-reload) echo "Error: argument '$1' not supported" >&2 exit 3 ;; stop) # No-op ;; status) do_status exit $? ;; *) echo "Usage: hostname.sh [start|stop]" >&2 exit 3 ;; esac : Nie zawsze. Ale prawda wystarczy samo start. Edytowano Wrzesień 5, 2013 przez Archi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach