Gość Bartosz Gadzimski Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2013 Hej, Takie pytanko, monitoring serwerów typu monit24, pingdom, hyperspin itp. ile powinien mieć jako minimum stacji monitorujących w Polsce? Czy taka stacja musiałaby monitorować tylko z jednego łącza czy nie ma to znaczenia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krk 2 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2013 minimum 3 stacje każda na innym lączu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2013 Conajmniej kilkalokalizacji + do tego najlepiej by ruch szedł przez wszystkich operatorów. Spójrz np. na serwerstatus.pl - jest z 8 stacji: m0.serwerstatus.plm1.serwerstatus.plm2.serwerstatus.plm3.serwerstatus.plm4.serwerstatus.plm5.serwerstatus.plm6.serwerstatus.plm7.serwerstatus.pl Prywatnie mam do tego celu 5 serwerów kazdy z innej lokalizacji + sprawdzanie z domu + uptimerobot i jeszcze monitoringi kolegów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bartosz Gadzimski Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2013 Ja wiem ile może być, raczej się zastanawiam nad rozsądnym minimum Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
chmuri 89 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2013 No jak chcesz tylko z PL to musi być na różnym łączu bo np możesz mieć jazde jak tepsa padnie albo switch w plixie się zwiesi.Z każdej strony musisz mieć pewność że serwer "działa" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2013 Tak, tyle że biorąc VPS w PL połączenie poleci zwykle najkrótszą trasą jak jest BGP. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2013 Minimum to 2 maszynki w różnych serwerowniach, najlepiej jak najbardziej oddalone od siebie. Do tego dodałbym jakiegoś kimsyfa z OVH jako jeden serwer spoza Polski i imo wyniki byłyby już jak najbardziej obiektywne. Jeśli chcesz maximum obiektywności to tak jak wyżej różni dostawcy, różne łącza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tgx 575 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2013 Do tego dodałbym jakiegoś kimsyfa z OVH jako jeden serwer spoza Polski To nie ma sensu bo leci przez punkt wymiany ruchu, więc nijak nie pokazuje dostępności dla zagranicznych klientów. Z OVH i tak nikt nie poogląda nic u Bartka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2013 Minimum to 3 lokalizacje. Przykładowo Gdańsk, Warszawa, Kraków. Oczywiście wiadomo - zależne jak wszystko skonfigurujesz, ale u mnie jest minimum 3 lokalizacje (aktywne - czyli one też są sprawdzane przed zmianą statusu i brane pod uwagę trzy z listy aktywnych). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach