marcelis 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 20, 2013 Witam, zakładając iż jest różnica tylko pomiędzy CPU, która z platform jest wydajniejsza? Intel CPU Intel e3-1240 Ilośc CPU - 1 szt Rdzenie: 1 x 4/8HT Specyfikacja AMD CPU AMD Opteron 6134 Ilośc CPU - 2 szt Rdzenie: 2 x 8/8 Specyfikacja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Sierpień 20, 2013 Patrząc tylko na CPU E3-1240 ale dwa serwery to dwa razy taka wydajność dysków i innych aspektów usługi + redundancja, więc dużo zależy od zastosowania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcelis 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 20, 2013 Jeśli chodzi o platformę AMD to tam nie chodzi mi o 2 serwery, tylko o jeden ale z dwoma CPU. Jeśli chodzi o wydajność CPU to właśnie widziałem porównanie i teraz mam dylemat wydajnośc E3-1240 > 2 x AMD Opteron 6134 (opieram się o cpubenchmark.net) rdzenie zaś 4c/8ht VS 2 x 8c No i teraz nie wiem jak to ugryźć Powyższe CPU w zastosowaniu dla serwera poczty/www. Ktoś miał do czynienia z takimi platformami jeśli chodzi o CPU? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Sierpień 20, 2013 Ja bym wybrał 4c/8ht, powinno w zupełności wystarczyć - nowsza technologia. Pozatym te rdzenie u AMD z tego co pamiętam to oszukane są - można powiedzieć takie bardziej zaawansowane (nie znaczy lepsze) HT niż u Intela. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach