Rolej 58 Zgłoś post Napisano Sierpień 15, 2013 Cześć. Zdarza mi się, że reinstaluje Linuxa na wirtualnej maszynce i wklepuje do niej te same programy i edytuje/pisze te same pliki. Moje pytanie brzmi: Jak zlecić edycje danego pliku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Sierpień 15, 2013 Chodzi o zmianę tekstu w pliku na inny? Można to zrobić np. tak: sed -i -e 's/tekst1/tekst2/g' /folder/plik.txt To podmieni tekst1 na tekst2. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Sierpień 15, 2013 A do "tworzenia" i "dopisywania" czegos do plikow uzyj odpowiednio przekierowan > i >>. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Sierpień 15, 2013 Albo wrzuc sobie na jakis serwer i sciagaj skryptem i pobieraj. Moze takie rozwiazanie ci sie przyda :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rolej 58 Zgłoś post Napisano Sierpień 15, 2013 Chodzi o zmianę tekstu w pliku na inny? Tak, właśnie o to chodzi. A da się rozkazać, aby uruchomiony został edytor nano i: usunął całą zawartość pliku wkleił zawartość zdefiniowaną w pliku zapisał plik? A jeżeli się da to co trzeba by było dopisać? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Sierpień 15, 2013 @Rolej A jaki to ma sens? Samu napisał Ci czego masz użyć Prosty przykład: [lukasz@localhost ~]$ nano test[lukasz@localhost ~]$ cat testafasfs[lukasz@localhost ~]$ echo "abc" > test[lukasz@localhost ~]$ cat testabc[lukasz@localhost ~]$ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rolej 58 Zgłoś post Napisano Sierpień 15, 2013 @Łukasz Ostrowski Zapomniałem o funkcji echo... dzięki za jej przypomnienie. W sumie można już ten temat zamknąć. Dzięki za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Sierpień 15, 2013 (edytowany) Generalnie najłatwiej jest zrobić typowo: cat zawartoscpliku.txt > plik.txt Nadpisze plik.txt danymi z zawartoscpliku.txt, jeśli chcesz dopisać, a nie nadpisać to używasz >>. Jeśli natomiast wiesz co chcesz dopisać to jw. echo. Edytowano Sierpień 15, 2013 przez Archi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach