wieza 0 Zgłoś post Napisano Marzec 30, 2006 Witam. Zamierzam kupic serwer dedykowany i zainstalowac sobie MySQL 5. Jednak zastanawia mnie fakt dalczego na wiekoszosci serwerow hostingowych jest MySQL 4? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Marzec 30, 2006 Dlatego, że MySQL 5 dopiero od niedawna jest polecany przez jego developerów jako wersja przydatna do zastosowań produkcyjnych. Migracja kilku tysięcy baz i chodzących z nimi skryptów na nową wersję MySQLa nie zawsze musi być miła i przyjemna stąd providerzy się tak do tego nie palą i zresztą nic dziwnego - w końcu drzewa 4.0.x i 4.1.x nadal są rozwijane.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wieza 0 Zgłoś post Napisano Marzec 30, 2006 A czy jesli stawiam nowy serwer dedykowany sobie to polecacie mi MySQL 5? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Marzec 30, 2006 Czemu nie, kompiluj do woli co Ci się podoba . Sprawdź tylko wcześniej czy aplikacje których zamierzasz używać są dostosowane do wersji MySQL, którą chcesz zainstalować bo zawsze jest te pare procent co robi "cyrk".. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość normanos Zgłoś post Napisano Marzec 30, 2006 w zasadzie taki sam problem jak z php4 i php5 przy czym w przypadku php mozna je stosowac zamiennie ja uzywam juz tylko mysql5 i jestem zadowolony. mam tez wrazenie ze jest bardziej wydajne niz 4.1.x ale zadnych dowodow oprocz wlasnych spostrzezen nie mam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcoos 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2006 Witam. Zamierzam kupic serwer dedykowany i zainstalowac sobie MySQL 5. Jednak zastanawia mnie fakt dalczego na wiekoszosci serwerow hostingowych jest MySQL 4? Głównie dlatego, że defaultowa instalacja mySQL 5 ma włączony STRICT czyli nowe bardziej zbliżone do standardu podejście do zapytań, co potrafi skutecznie wywalić sporą część popularnego oprogramowania (np drupal, invision board. Oczywiście nic nie przeszkadza w przełączeniu w my.cnf sql-mode="MYSQL40" czy SET GLOBAL sql_mode='MYSQL40' i raczej większych problemów wtedy nie ma. Przykład tego co działa na nie-STRICT a w STRICT już nie: INSERT INTO `tabelka`('cos','cos2','cos3') VALUES ('','blablgdg','gsgjkigege') poprawnie, żeby działało również ze strict: INSERT INTO `tabelka`('cos','cos2','cos3') VALUES ('NULL','blablgdg','gsgjkigege') A, że takich błedów jest masa, bo nikt się przez x lat nie przejmował to efekt jest taki jaki jest... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach