mickulek 0 Zgłoś post Napisano Marzec 30, 2006 Witam, co nalezy zrobić aby założyć wildcard na directadminie? oprócz wpisu serveralias *.domena.tld w httpd.conf nalezy coś dodać do strefy dns. Czy to powinno być *.domena.tld. ??? Od razu mówie, że to nie hosting ... Pozdrawiam i prosze o odpowiedź, mickulek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PeterSim 0 Zgłoś post Napisano Marzec 30, 2006 Całość wygląda tak: Jesli mamy wl. zarzadzanie dns wykonujemy krok 1 i dodajemy wpis:1) Create a wildcard DNS to resolve all subdomains: User Level -> DNS Control -> add an A record: * A (ip naszego serwera) // np. * A 127.0.0.1 w przeciwnym wypadku najpierw trzeba poprosic admina o wl. DNS Control. krok drugi nalezy do administratora (user nie ma do tego dostepu), dodajemy 2 linijeczki do "httpd.conf" dla naszej domeny: 2) Tell apace how to handle the wildcard: Admin Level -> Custom httpd.conf configuration -> TwojaDomena.pl. Insert the following into the top text area: ServerAlias www.*.TwojaDomena.pl *.TwojaDomena.pl ServerAlias *.TwojaDomena Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sk8boy 0 Zgłoś post Napisano Maj 5, 2006 Czyli w kroku pierwszym mam dodac rekord o TYPIE : A ? a w drugim wystarczy że wpisze : (np dla mojej domeny) ServerAlias www.*.czo.pl *.czo.pl ServerAlias *.czo obojętnie w jakim miejscu tego pliku ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hyhyhy 0 Zgłoś post Napisano Maj 5, 2006 * IN A domena, Nie w obojętnie jakim miejscu. Kolo wpisow dla tej domeny ;-) Pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sk8boy 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 6, 2006 załączam screen z direct admina Czyli co mam wpisać po prawej i po lewej stronie pola A ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hyhyhy 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 6, 2006 Tu masz wpisac www. CNAME domena.pl ... Pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sk8boy 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 7, 2006 PeterSim napisał : * A (ip naszego serwera) // np. * A 127.0.0.1 // (mam rozumieć że po lewej stronie pola A mam wpisać "*" a po prawej ades IP serwera) -------------------------- rusel napisał * IN A domena, // - mam rozumieć że po lewej stronie pola A mam wpisać "* IN" a po prawej moją domene (np allegro.pl) Tu masz wpisac www. CNAME domena.pl ... Pozdr. // - mam rozumieć że po lewej stronie pola A mam wpisać "www." a po prawej moją domene (np allegro.pl) Tylko teraz prosze mi powiedzieć - wkońcu które z tych trzech wpisów mam faktycznie umieścić ?? (bo są trzy różne....) więc ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hyhyhy 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 7, 2006 cname ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sk8boy 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 8, 2006 I moje ostatnie z ostatnich pytań Ponieważ w panelu już standartowo tworzy się nazwa (po prawej stronie od CNAME) : domena.pl. (chodzi i o tą KROPKĘ po "pl" tutaj nic o niej nie wspominacie a panel ją tworzy domyślnie - więc mam dodać ten rekord Z czy BEZ kropki Przepraszam że tak DRĄŻE temat ale KTO PYTA NIE BŁĄDZI (a ja nie chce do dziadostwa doprowadzić serka ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hyhyhy 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 8, 2006 z... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach