Adrian Mazurek 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 22, 2013 Witam, Mam do Was pytanie - może ktoś zna rozwiązanie. Otóż posiadam dokument w Excelu w którym jest grafik pracy. Plik znajduje się na serwerze w firmie (komputer ADMIN podłączony do sieci oraz udostępniony folder w którym znajduje się plik - serwer: Windows Server). Chciałbym ten plik udostępnić na zewnątrz (poprzez stronę www), niestety częste zmiany pliku uniemożliwiają jego ręczne publikowanie na np. serwerze FTP. Szukam jakiegoś bardzo prostego rozwiązania (najlepszym byłoby wykorzystanie Google Drive lub Dropboxa), jednak osoby nie posiadają wiedzy do korzystania z tych programów. Najlepszym rozwiązaniem dla mnie byłoby: a) automatyczne publikowanie pliku na serwer FTP i wyświetlanie linku na pewnej stronie. Czy jest jakiś program (lub może Dropbox publikuje i zwraca taki link). b) inne rozwiązanie, które w formie linku zwracałoby harmonogram. Jak wspomniałem osoby, które korzystałyby z arkusza mają podstawową wiedzę informatyczną. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Syndrom 95 Zgłoś post Napisano Lipiec 22, 2013 Trochę za duże jak na jeden plik, ale zawsze może się przydać http://wiki.alfresco.com/wiki/Download_and_Install_Alfresco http://owncloud.org/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adrian Mazurek 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 22, 2013 Faktycznie duże rozwiązania Chyba, że ktoś wie jak do tego wykorzystać Office 365 bo takiego używamy w firmie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zoel 9 Zgłoś post Napisano Lipiec 22, 2013 (edytowany) Jaka wiedza wymagana jest do Dropboxa? Pobierasz go u siebie, wklejasz plik excela do lokalizacji Dropboxa a osobom którym chcesz to udostępnić podajesz link do pliku który się nie zmienia a jak zapiszesz zmiany w tym excelowskim pliku to oni je będą widzieć... Edytowano Lipiec 22, 2013 przez Zoel (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Inferno 41 Zgłoś post Napisano Lipiec 22, 2013 Również myślę, że skydrive (chyba najbardziej intuicyjne), google drive bądź dropbox będzie najlepsze. Instalujesz raz i pracujesz tak jakbyś miał drugie "moje dokumenty". To nawet ftp brzmi bardziej skomplikowanie od tego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach