Krisinho 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2013 (edytowany) Witam, zainstalowałem na swoim vps'ie Dovecot, Postfix oraz SquirrelMail. Na peirwszy rzut oka używając squirellmail wszysto działa, moge wysyłać wiadomości na zewnątrz (na swoje konto gmailowe) oraz odbierać wiadomości z zewnątrz. Chcę jednak uwierzytelniać połączenie za pomocą SASL i tu pojawia się problem bo mimo chyba odpowiedniej konfiguracji niestety telnet przy próbie logowania zwraca: [root@h254 ~]# telnet mail.mydomain.eu 25 Trying 87.119.2.182... Connected to mail.mydomain.eu. Escape character is '^]'. 220 mail.mydomain.eu ESMTP Postfix AUTH PLAIN base64hash 535 5.7.8 Error: authentication failed: 421 4.4.2 mail.mydomain.eu Error: timeout exceeded Connection closed by foreign host. tail -10 /var/log/maillog Jul 12 18:27:22 h254 dovecot: imap(offer): Disconnected: Disconnected in IDLE bytes=375/939 Jul 12 18:27:22 h254 dovecot: imap-login: Login: user=<offer>, method=PLAIN, rip=178.37.102.98, lip=87.119.2.182, mpid=11108 Jul 12 18:27:23 h254 dovecot: imap(offer): Disconnected: Disconnected in IDLE bytes=312/4010 Jul 12 18:27:57 h254 postfix/smtpd[11093]: warning: h254[87.119.2.182]: SASL PLAIN authentication failed: Jul 12 18:28:49 h254 dovecot: imap-login: Login: user=<offer>, method=PLAIN, rip=::1, lip=::1, mpid=11120, secured Jul 12 18:28:49 h254 dovecot: imap(offer): Disconnected: Logged out bytes=79/681 Jul 12 18:32:57 h254 postfix/smtpd[11093]: timeout after AUTH from h254[87.119.2.182] Jul 12 18:32:57 h254 postfix/smtpd[11093]: disconnect from h254[87.119.2.182] Jul 12 18:33:50 h254 dovecot: imap-login: Login: user=<offer>, method=PLAIN, rip=::1, lip=::1, mpid=11202, secured Jul 12 18:33:50 h254 dovecot: imap(offer): Disconnected: Logged out bytes=79/681 postconf -a [root@h254 ~]# postconf -a cyrus dovecot ustawienia smptd w main.cf smtpd_sasl_auth_enable = yes broken_sasl_auth_clients = yes smtpd_sasl_type = dovecot smtpd_sasl_path = private/auth smtpd_sasl_security_options = noanonymous smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks,permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination, permit w /etc/dovecot/conf.d/10-auth.conf ustawione disable_plaintext_auth = no auth_mechanisms = plain login w /etc/dovecot/conf.d/10-master.conf service auth: service auth { # unix_listener auth-userdb { #mode = 0600 # user = postfix # group = postfix # } # Postfix smtp-auth unix_listener /var/spool/postfix/private/auth { mode = 0666 user = postfix group = postfix } # Auth process is run as this user. #user = $default_internal_user } System to centos 6.2 kernel 2.6.32-14-pve , dovecot 2.0.9, postfix-2.6.6-2.2.el6_1.i686 Nie mogę także wysyłać maili poprzez Outlook Express, dostaje błąd: Łączenie z serwerem nie powiodło się. Konto: 'mail.mydomain.eu', Serwer: 'mail.mydomain.eu', Protokół: SMTP, Port: 25, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Błąd łączy: 10060, Numer błędu: 0x800CCC0E Pozdrawiam i proszę o pomoc pierwszy raz konfiguruje vpsa z usługami mail Edytowano Lipiec 12, 2013 przez Krisinho (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2013 Czy posiadasz w katalogu postfixa podkatalog sasl z plikiem smtpd.conf (poniżej zawartość pliku)?? pwcheck_method: saslauthdmech_list: PLAIN LOGIN CRAM-MD5log_level: 3 Jeżeli nie masz takiego pliku, to go utwórz, zrestartuj postfixa i zerknij czy pomogło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krisinho 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2013 235 2.7.0 Authentication successful Wielkie dzięki mmmm21 Kolejna sprawa jest taka że outlook dalej nie może wysłać wiadomości :x błąd ten sam jak wyżej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2013 (edytowany) Prawdopodobnie Twój ISP blokuje port 25, z jakiej sieci wysyłasz emaile?? Zaraz zamieszczę konfiguracje portu 587 dla postfixa. W pliku master.cf doklej: submission inet n - - - - smtpd -o smtpd_tls_security_level=encrypt -o smtpd_sasl_auth_enable=yes -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING -o smtpd_client_restrictions= -o smtpd_helo_restrictions= -o smtpd_sender_restrictions=reject_sender_login_mismatch,permit -o smtpd_sender_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject -o smtpd_recipient_restrictions=reject_non_fqdn_recipient,reject_unknown_recipient_domain,permit_sasl_authenticated,reject Poza tym, utwórz reverse dns dla ip swojego serwera pocztowego. Edytowano Lipiec 12, 2013 przez mmmm21 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krisinho 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2013 Po doklejeniu tego na koniec 10-master.cf dostaje bląd Starting Dovecot Imap: doveconf: Fatal: Error in configuration file /etc/dovecot/conf.d/10-master.conf line 114: Expecting '=' 114 to linia: submission inet n - - - - smtpd Generalnie z czego widze to tutaj jest cś z TLS. Ja TLS oraz tych certyfikatów nie konfigurowałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2013 (edytowany) Źle dokleiłeś to ma być w konfiguracji postfixa (master.cf) nie dovecota! Edytowano Lipiec 12, 2013 przez mmmm21 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krisinho 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2013 Faktycznie,,, Teraz jak próbuje wystartartować dovecota to dostaję Starting Dovecot Imap: doveconf: Fatal: Error in configuration file /etc/dovecot/conf.d/10-ssl.conf line 12: Unknown setting: ssl_cert Czyżby znaczyło to że muszę całą procedurę uruchamiania na postfixie szyfrowania tls/ssl przeprowadzić teraz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2013 Słuchaj nie musisz tls/ssl uruchamiać, ale na dzień dzisiejszy to standard. Ewentualnie w postfixie w pliku master.cf możesz zamienić linie -o smtpd_tls_security_level=encrypt na -o smtpd_tls_security_level=may Na tę chwile nie działa ci odbieranie emaili, czy ich wysyłka?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krisinho 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2013 (edytowany) A więc posiedziałem, ustawiłem szyfrowanie i wygląda na to że jestem już bardzo blisko ostatecznego sukcesu! aczkolwiek mam problem z wysyłanie maili. .... rozne dane ssl/tls --- 250 DSN AUTH PLAIN HASH 235 2.7.0 Authentication successful mail from: domain@domain.pl 250 2.1.0 Ok rcpt to: example@domain.com 450 4.1.2 <example@domain.com>: Recipient address rejected: Domain not found oczywiście zamiast example@domain.com jest prawdziwa skrzynka na gmailu. tutaj skrawek main.cf, próbowałem pokombinować z smtpd_recipient_restrictions ale nie moge sobie poradzic smtpd_sasl_auth_enable = yesbroken_sasl_auth_clients = yessmtpd_sasl_type = dovecotsmtpd_sasl_path = private/authsmtpd_sasl_security_options = noanonymoussmtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_una uth_destination, reject_non_fqdn_helo_hostname, reject_invalid_helo_hostnamesmtpd_tls_security_level = encryptsmtpd_tls_wrappermode = nosmtpd_tls_auth_only = yessmtpd_tls_cert_file = /etc/ssl/certs/mail.pemsmtpd_tls_key_file=/etc/ssl/private/mail.key # dig gmail.com +short 173.194.112.53 173.194.112.54 w swojej domenie mogę wysyłać maile bez przeszkód Edytowano Lipiec 12, 2013 przez Krisinho (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2013 Zwracałem Ci już powyżej uwagę na brak reverse dns dla ip, którego używa Twój serwer pocztowy. Zwróć się do usługodawcy, żeby utworzyli Tobie reverse dns dla posiadanego adresu IP. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krisinho 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2013 (edytowany) Dostałem taką odpowiedź: WitamNie ma u nas możliwości ustawienia RevDNS.Dla klientów posiadających u nas hosting możemy zaoferować serwer poczty. CO w takiej sytuacji? Dziwnym jest dla mnie że nie mogę bez tego revDNS wysyłać maili. Wczoraj zanim pokonfigurowałem TLS to mogłem wysyłać maile na o2, onet i gmail bo tam sprawdzałem a teraz nigdzie nie przejdzie.. i jest ten denerwujacy blad Recipient address rejected: Domain not found Edytowano Lipiec 13, 2013 przez Krisinho (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2013 (edytowany) W main.cf zmień smtpd_tls_security_level = encrypt na smtpd_tls_security_level = may. Jeżeli chodzi o revdns, to zgodnie z RFC1912, każdy adres ip powinien posiadać revdns, jak widać część firm nie przestrzega pewnych zasad, w dodatku próbuje na tym zarobić. EDIT: Bez pełnego wglądu w logi i konfiguracje serwera pocztowego, pomoc przypomina trochę wróżenie z fusów. Edytowano Lipiec 13, 2013 przez mmmm21 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krisinho 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2013 (edytowany) Niestety po zmienie tej opcji nadal nie działa i dostaję ww. błąd Edytowano Lipiec 13, 2013 przez Krisinho (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2013 Jeżeli chcesz mogę zdalnie zerknąć w konfigurację Twojego serwera, w takim przypadku proszę o kontakt na PM. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krisinho 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2013 Przepraszam moje niedopatrzenie znowu... Ja zmieniłem ustawienia w main.cf a zapomniałem o tych ustawieniach konfiguracyjnych dla portu 587 w master.cf Zmieniłem i teraz działa wszystko jak należy. Chciałbym się jeszcze zapytać jak będzie wyglądać ta sprawa z revdns. Chcę rozesłać zapytania ofertowe na około 5000 adresów które mam w bazie. są to głównie serwery pocztowe przedsiębiorstw a nie popularne serwery pocztowe typu hotmail gmail itd. Czy jest sens rozsyłać to bez revdns? ponieważ jeżeli wyśle 5k maili a 3k zostanie odrzucona to jest to bez sensu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2013 Wszystko zależy od konfiguracji docelowych serwerów pocztowych, jeżeli serwery te będą weryfikować revdns twojego serwera, to poczta zostanie odrzucona i nie dotrze do adresata. Na dzień dzisiejszy sprawdzenie, czy reverse dns serwera wysyłającego istnieje, powinno być standardem, nie wspominając tutaj o całkowitej zgodności ip->PTR->ip. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krisinho 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2013 Rozumiem będę forsował utworzenie RevDNS dla mnie. Jeżeli się nei uda to będę musiał inny VPS wykupić i konfigurować apache/bind oraz postfixa z dovecotem od nowa. Co do konfiguracji dovecot i postfix. Czy wystarczy jak na nowym vps'ie przekleje tylko wszystkie pliki konfiguracyjne? wraz z certyfikatem i kluczem ssl? Czyli biorąc pod uwagę że /etc jest od trzymania plików konfiguracyjnych to usunę na nowym vpsie /etc/postfix oraz /etc/dovecot i wkleje z tego vpsa którego używam teraz? Oczywiście pierwsze będę musiał pliki stref domeny pozmieniać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
McAs 28 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2013 O ile ustawienia będziesz mógł przekleić, o tyle wszystkie certyfikaty musisz wygenerować jeszcze raz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krisinho 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2013 Dobra lecimy dalej. Skonfigurowałem drugiego VPS'a na nowo, postfix + dovecot sasl oraz ssl jest - wszystko powinno być ok tylko że nie działa mi poczta wychodząca. Wiadomości mogę odbierać niestety nie mogę wysyłac i sam już nie wiem o co chodzi. W panelu ovh pokazuje że mam skonfigurowany revdns. Próba połączenia przez openssl: [root@domain ~]# openssl s_client -connect mail.domain.eu:587 -starttls smtp CONNECTED(00000003) (i tu dalej nic, a powinny być te SSLowe rzeczy) Log przy próbie połączenia przez openssl z smtp: Jul 19 12:53:16 domain postfix/master[5549]: warning: /usr/libexec/postfix/smtpd: bad command startup -- throttling Jul 19 12:54:16 domain postfix/smtpd[5586]: fatal: parameter "smtpd_recipient_restrictions": specify at least one working instance of: check_relay_domains, reject_unauth_destination, reject, defer or defer_if_permit Jul 19 12:54:17 domain postfix/master[5549]: warning: process /usr/libexec/postfix/smtpd pid 5586 exit status 1 Jul 19 12:54:17 domain postfix/master[5549]: warning: /usr/libexec/postfix/smtpd: bad command startup -- throttling Jul 19 12:55:17 domain postfix/smtpd[5588]: fatal: parameter "smtpd_recipient_restrictions": specify at least one working instance of: check_relay_domains, reject_unauth_destination, reject, defer or defer_if_permit postconf -n alias_database = hash:/etc/aliases alias_maps = hash:/etc/aliases broken_sasl_auth_clients = yes command_directory = /usr/sbin config_directory = /etc/postfix daemon_directory = /usr/libexec/postfix data_directory = /var/lib/postfix debug_peer_level = 2 home_mailbox = Maildir/ html_directory = no inet_interfaces = all inet_protocols = all mail_owner = postfix mailq_path = /usr/bin/mailq.postfix manpage_directory = /usr/share/man mydestination = $myhostname, localhost.$mydomain, localhost, $mydomain mydomain = domain.eu myhostname = mail.domain.eu mynetworks = 168.100.189.0/28, 127.0.0.0/8, xxx.xxx.xxx.xxx (zew ip vpsa) myorigin = $mydomain newaliases_path = /usr/bin/newaliases.postfix queue_directory = /var/spool/postfix readme_directory = /usr/share/doc/postfix-2.6.6/README_FILES sample_directory = /usr/share/doc/postfix-2.6.6/samples sendmail_path = /usr/sbin/sendmail.postfix setgid_group = postdrop smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks , permit_sasl_authenticated, check_relay_domains, reject_unauth_destination, reject, defer_if_permit smtpd_sasl_auth_enable = yes smtpd_sasl_path = private/auth smtpd_sasl_security_options = noanonymous smtpd_sasl_type = dovecot smtpd_tls_auth_only = yes smtpd_tls_cert_file = /etc/ssl/certs/mail.pem smtpd_tls_key_file = /etc/ssl/private/mail.key smtpd_tls_security_level = may smtpd_tls_wrappermode = no unknown_local_recipient_reject_code = 550 master.cf port 587: submission inet n - n - - smtpd -o smtpd_tls_security_level=may -o smtpd_sasl_auth_enable=yes -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING -o smtpd_client_restrictions= -o smtpd_helo_restrictions= -o smtpd_sender_restrictions=reject_sender_login_mismatch,permit -o smtpd_sender_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject -o smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks , permit_sasl_authenticated, check_relay_domains, reject_unauth_destination, defer_if_permit Wiem że błąd wskazuje na smtpd_recipient_restrictions ale próbowałem już wielu konfiguracji tej opcji i nic. W konfiguracji tego portu 587 zmieniłem flag chroot na "n" i też nic. Próbowałem z -o smtpd_tls_security_level ustawione i na may i encrypt - i nic. Z outlook expressa dostaje timeouta przy próbie połączenia z smtp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2013 (edytowany) Poprawne ustawienia dla przykładu w mian.cf: smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_pipelining, reject_invalid_hostname, reject_non_fqdn_hostname, reject_non_fqdn_sender, reject_non_fqdn_recipient, reject_unknown_sender_domain, reject_unknown_recipient_domain, reject_unauth_destination, Po drugie z main.cf w zmiennej mynetworks usuń ip zewnętrzne serwera. Po trzecie coś nie tak jest z ceryfikatami ssl, bądź konfiguracją ssl w postfix-ie. EDIT: openssl s_client -connect mail.domena.eu:25 -starttls smtp Tu wygląda wszystko ok. Powyżej w tym wątku podałem ci poprawną konfiguracje portu 587 dla postfixa, spróbuj jej użyć. Edytowano Lipiec 19, 2013 przez mmmm21 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krisinho 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2013 dzięki ta konfiguracja smtpd_recipient_restrictions załatwiła sprawę. Teraz takie pytanie jako że dochodzę w końcu do końca mej drogi - czyli w końcu mam wszystko pokonfigurowane i mogę zacząć rozsyłkę maili - mam bazę 5 tysięcy maili. I teraz jak najlepiej je rozsyłać? Myślałem o rozwiązaniu takim aby execować cronem prosty skrypt php (jakaś pętelka z podpiętą bazą maili) tak żeby np 300 mail na godzine wysyłać żeby moja domena przez przypadek nie trafiła na blacklistę. Przy czym podobno nie można skonfigurować apache'a do korzystania z postfixa, tylko może korzystać z sendmail'a więc w takim wypadku będzie to nie możliwe do osiągnięcia. byłbym wdzięczny za sugestie:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2013 Przydałoby się jeszcze dodać do definicji strefy dns domeny wpis spf domena.eu. IN TXT "v=spf1 a mx -all" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
igor_s 30 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2013 Nie konfigurujesz apache z postfixem tylko php i wszystkie znane mi smtp wspolpracuja z phpem. Ustawiasz sobie w pliku php.ini Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach