cezary188 40 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2013 Tak czytałem min. tematy na forum z loadbalancingiem i jeszcze nie widzialem zeby ktos szukal czegos takiego. Otóż poszukuje narzędzia/sposobu zeby synchronizować w miare na biezaco serwery ze soba. Nie chodzi mi osobno o pliki czy o synchronizacje baz itd. Wiem ze sa do tego narzedzia/sposoby lepsze i gorsze. Mi chodzi o synchronizacje calego srodowiska LAMP a konkretnie plikow i bazy danych naraz - jednym slowem wszystkiego z czego korzysta strona www. Chodzi mi glownie o prostotę i niezawodność całego przedsięwzięcia. Czy istnieje takie kompleksowe narzedzie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
chmuri 89 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2013 Chcesz mieć w locie kopie 1:1 czy rozłożyć obciążenie na 2 maszyny? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cezary188 40 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2013 I jedno i drugie. Rozlozeniem obciazenia zajmie sie loadbalancer natomiast pytajac o narzedzie chodzi mi o kopie 1:1 dwoch lub wiecej serwerow. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
chmuri 89 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2013 Daleko są te serwery od siebie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2013 polegniesz z wydajnością na synchronizacji tego pomiędzy serwerami, trzymanie sesji dla www jest strasznie zasobożerne jeżeli czeka się na synchronizacje pomiędzy nudami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cezary188 40 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2013 W jednej serwerowni teoretycznie bo z tym roznie bywa np. czasami marka jest jedna ale korzysta z wielu serwerowni. Niemniej powiedzmy ze sa dosc blisko siebie. Napewno nie jeden w AU a drugi w PL polegniesz z wydajnością na synchronizacji tego pomiędzy serwerami, trzymanie sesji dla www jest strasznie zasobożerne jeżeli czeka się na synchronizacje pomiędzy nudami Hmm chyba nie, wkoncu nie wymyslilem sobie tego bo ludzie tak robia. Z tym ze spotkalem sie narazie z synchonizacja kazdego elementu osobno przez rozne narzedzia co mnie tak srednio pasuje dlatego szukam czegos co by potrafilo zrobic synchronizacje wszystkiego. Pozatym tutaj nie ma mowy o trzymaniu sesji. Wszystko sie odbywa w odrebie jednego serwera. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
chmuri 89 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2013 Ile danych będzie do synchronizacji? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cezary188 40 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2013 Ile danych będzie do synchronizacji? Jak ile danych ? Rozwiń pytanie. Chodzi o wszystkie zasoby z ktorych korzysta serwis. Domyslnie ma byc to php+mysql+javascript+ew java. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
chmuri 89 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2013 Ilość danych czy tam jest np ile miejsca zajmują poszczególne tematy do synchronizacji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cezary188 40 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2013 A skad ja mam to wiedziec? Przeca serwis nie jest jeszcze napisany No ale mow co tam ci chodzi po glowie Ogolnie to nie beda to duze rzeczy, ot zwykla strona jak onet czy interia. Duzo tekstu, duzo obrazkow ale ogolnie to tyle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MaTyyy 2 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2013 (edytowany) Wydaje mi się, że lepiej by było Ci to zrobić w ten sposób INTERNET || FIREWALL || LOADBALANCER || DEDYK1 === DEDYK2| \ / | |------- MYSQL------|| / \ | \ / \ / \ / \ / \/ \/ ---OBRAZKI--- WIDEO ITD Edytowano Lipiec 4, 2013 przez MaTyyy (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cezary188 40 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2013 Taa ale spojrz jak skomplikowane to jest (napisac wszystkie zaleznosci w kodzie itd) walnie ci baza mysql i masz po serwisie. A to co ja chce zrobic jest maksymalnie proste i niezawodne trzeba tylko znalesc odpowiednie narzedzia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2013 www.howtoforge.com/loadbalanced_mysql_cluster_debian MySQL 99% pod względem hardware ciężki do ubicia. Jeżeli dwie różne lokalizacje to i uptime sieci wzrasta itp. Wszystko zależne od przepustowości, lokalizacji, odległości między serwerami i od ruchu / optymalizacji skryptu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cezary188 40 Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2013 Tak kamikadze, jak napisałem w pierwszym poście: znam i nie oto mi chodzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach