Rbit 15 Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2013 Hej, chciałbym zrobić coś takiego: Ilustracja jest żałosna a więc to trochę opiszę. Loadbalancer softwarowy który rozdziela ruch odpowiednio na jeden z serwerów webowych na których będzie współdzielony content i ustawienia webów. Do tego clutser MySQL. A więc o co was proszę, doradzcie jak rozwiazać: 1. Softwarowy loadbalancer, na jaki soft warto zwrócić uwagę w moich dalszych poszukiwaniach. 2. Jak byście współdzielili web-content + ustawienia serwerów webowych. 3. Jak zclustrować bazę MySQL. Moje dotychczasowe przemyślenia odnośnie tych punktów powyżej: ad. 2 Rozwizałbym to na podmontowaniu zewnętrznego udziału sieciowego na którym umieszczany byłby cały content webów. A ustawienia webserverów przenoszone by były jakimś rsyncem, straszny ulep by z tego wyszedł przynajmiej w obecnej formie pomysłu. ad. 3 Tutaj myślałęm o wykorzystaniu MariaDB + Galera Master. Jednak szczerze powiedziawszy jest to przemyślenie z pierwszego googlowania w temacie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2013 Ostatnio się bawiłem, ale nie dałem rady z braku czasu skończyć: http://www.howtoforge.com/loadbalanced_mysql_cluster_debian Przejrzyj co i jak, fajnie opisane Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rbit 15 Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2013 Dzięki Kamikadze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość squeezer Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2013 Rbit, oprócz Galery zainteresuj się Pacemakerem. Link od Kamikadze opisuje MySQL Cluster - to nie jest "zwykły" MySQL - ma inne wady, inne zalety. To dobry kawałek oprogramowania, ale upewnij się że to rozwiązanie sprawdzi się w Twoim środowisku. Często jest tak, że aplikacja przeniesiona na żywca z MySQL na MySQL Cluster będzie działać znacznie gorzej bo jego wady dają znać o sobie a bez modyfikacji w aplikacji nie da się wykorzystać zalet. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rbit 15 Zgłoś post Napisano Lipiec 3, 2013 (edytowany) squeezer, dzięki za odpowiedź i uwagi. Edytowano Lipiec 3, 2013 przez Rbit (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach