globox99 29 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2013 Witam, szukam skryptu, który będzie robił to co teraz napiszę: 1. Kopiuje plik.txt do katalogu "logi" i daje mu nazwę "godzina:dzień:miesiąc" (Dane pobierane z systemu) 2. Otwiera oryginalny plik.txt i kasuje jego zawartość 3. Zamyka plik.txt i nadpisuje zmiany Skrypt ma się uruchamiać codziennie o godzinie 00:00.Jest to skrypt na linuxa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maniektme 99 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2013 current_date = `date +%H-%M-%d-%m` cp /path_to_file/file.txt /path_to_directory/logi mv /path_to_directory/logi/file.txt /path_to_directory/logi/$current_date To rozwiąże punkt numer jeden - kopiowanie i zmiana nazwy > /path_to_directory/logi/$current_date To załatwia punkt 2 i 3 - zawartość pliku zostanie wyczyszczona, a przecież o to chodzi. Crona pominę, bo to dasz radę sam zrobić po przeczytaniu manuala Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
uolot 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2013 Dnia 6/10/2013 o 15:59, maniektme napisał: > /path_to_directory/logi/$current_dateTo załatwia punkt 2 i 3 - zawartość pliku zostanie wyczyszczona, a przecież o to chodzi. Jak dla mnie, to czyścisz utworzony plik zamiast źródłowego plik.txt Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maniektme 99 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2013 Dnia 6/11/2013 o 18:25, uolot napisał: Jak dla mnie, to czyścisz utworzony plik zamiast źródłowego plik.txt Masz słuszność! Przeoczyłem, który plik ma być edytowany. Jednak nie ma to większego znaczenia - wystarczy zmienić ścieżkę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
-evil- 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 17, 2013 skrypt masz powyżej opisany, ale zajrzyj też -> man logrotate Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach