globox99 29 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2013 Witam, szukam skryptu, który będzie robił to co teraz napiszę: 1. Kopiuje plik.txt do katalogu "logi" i daje mu nazwę "godzina:dzień:miesiąc" (Dane pobierane z systemu) 2. Otwiera oryginalny plik.txt i kasuje jego zawartość 3. Zamyka plik.txt i nadpisuje zmiany Skrypt ma się uruchamiać codziennie o godzinie 00:00.Jest to skrypt na linuxa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maniektme 99 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2013 current_date = `date +%H-%M-%d-%m` cp /path_to_file/file.txt /path_to_directory/logi mv /path_to_directory/logi/file.txt /path_to_directory/logi/$current_date To rozwiąże punkt numer jeden - kopiowanie i zmiana nazwy > /path_to_directory/logi/$current_date To załatwia punkt 2 i 3 - zawartość pliku zostanie wyczyszczona, a przecież o to chodzi. Crona pominę, bo to dasz radę sam zrobić po przeczytaniu manuala Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
uolot 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2013 > /path_to_directory/logi/$current_date To załatwia punkt 2 i 3 - zawartość pliku zostanie wyczyszczona, a przecież o to chodzi. Jak dla mnie, to czyścisz utworzony plik zamiast źródłowego plik.txt Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maniektme 99 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2013 Jak dla mnie, to czyścisz utworzony plik zamiast źródłowego plik.txt Masz słuszność! Przeoczyłem, który plik ma być edytowany. Jednak nie ma to większego znaczenia - wystarczy zmienić ścieżkę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
-evil- 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 17, 2013 skrypt masz powyżej opisany, ale zajrzyj też -> man logrotate Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach