Gość Adam Szendzielorz Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2013 Naprawdę taniej i lepiej wyjdzie ustawienie wszystkiego w DC niż w domu. Przecież mało który usługodawca tanio da ci ze 40-100 adresów IP na łączu konsumenckim Co robią te serwery pogodowe i jakie mają wymagania sprzętowe? Jak niewielkie to wystarczy farma raspberry pi - może nawet klimy nie będzie trzeba, upcha się w łóżku i będzie w zimę dogrzewać zimne nogi 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2013 No właśnie jeśli to jest zbieranie danych z czujników i nie jest to coś pokroju kilkunastu tysięcy wartości na sekundę, to raspberry pi spokojnie wystarczy (i można przecież łatwo skalować na więcej tych "maszyn")... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2013 Nawet dwa wejdą w 1U http://www.amazon.co.uk/dp/B008Y4OE60 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Adam Szendzielorz Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2013 Nawet dwa wejdą w 1U http://www.amazon.co.uk/dp/B008Y4OE60 O rany - jakie marnotrastwo miejsca :-) W 1U powinno się zmieścić z 20-30 sztuk przynajmniej moim zdaniem :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2013 Ale możesz dać wtedy jakąś płyciutką szafę a tak naprawdę to tylko dwie pionowe listwy z otworami. Przy 20-30 sztuk to byś się zaplątał z kablami ethernet. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Adam Szendzielorz Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2013 Ale możesz dać wtedy jakąś płyciutką szafę a tak naprawdę to tylko dwie pionowe listwy z otworami. Przy 20-30 sztuk to byś się zaplątał z kablami ethernet. Ale gdzie tam: Wszystko pod kontrolą A tak poważnie - 30 ethernetow na 1U spokojnie dałoby się ładnie ułożyć - oczywiście najlepiej jakby do szafy był dostęp także z tyłu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2013 Patch panel i ładnie kabelki bokiem pociągnąć od góry i dołu i wyjdzie miodzio , Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2013 Albo wszystkim wepchać wifi he he Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lejkowski 1 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2013 Znalazłem kolegę z domem i podpiętym światłowodem, sprawa zamknięta Serwery mają po 4 procki intel pod socet 2011 ramu jest 32 / 64gb Jest jedna stacja do obliczeń na kartach graficznych dodam iż tam będzie agregat pełnomorski 3 dostawców prądu i do tego światłowód 2 mody na szafę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Defi 1 Zgłoś post Napisano Lipiec 18, 2013 (edytowany) Masz i pozdrów żonę jak to zmontujesz u siebie Do tego możesz też zobaczyć to: http://www.homedatacenterproject.com/ Edytowano Lipiec 18, 2013 przez Defi (zobacz historię edycji) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2013 (edytowany) Moim zdaniem to nie sama klimatyzacja, a serwery nie dadzą spać sąsiadom nie mówiąc już o lokatorach mieszkania. Kilka lat temu jak włączyłem swój pierwszy serwer do prądu to się nie mało zaskoczyłem. @Dew Węzły sieci w wieżowcach to nic nadzwyczajnego. Do sieci raczej nie ma nic hałaśliwego ani szczególnie prądożernego, więc wiekszy UPS pociągnie naprawdę długo. Mówie o przyadku lokalnego dostawcy oczywiście. Sam się ostatnio zdziwiłem, u mnie na bloku są dwa dość spore klimatyzatory(do mieszkania się takich nie stosuje), na 12 piętrze są pomieszczenie techniczne, i okazuje się że wynajmują takie pomieszczenie i jakiś sprzęt sieciowy tam mają. Znalazłem kolegę z domem i podpiętym światłowodem, sprawa zamknięta Serwery mają po 4 procki intel pod socet 2011 ramu jest 32 / 64gb Jest jedna stacja do obliczeń na kartach graficznych dodam iż tam będzie agregat pełnomorski 3 dostawców prądu i do tego światłowód 2 mody na szafę Jak rozumiem kolega mieszka w pentagonie? Edytowano Lipiec 19, 2013 przez Aimer (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2013 Sam się ostatnio zdziwiłem, u mnie na bloku są dwa dość spore klimatyzatory(do mieszkania się takich nie stosuje), na 12 piętrze są pomieszczenie techniczne, i okazuje się że wynajmują takie pomieszczenie i jakiś sprzęt sieciowy tam mają. Jak rozumiem kolega mieszka w pentagonie? A może chce mieć pewność, że w razie awarii będzie mógł nadal oglądać polsat Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bermut 18 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2013 (edytowany) Po przejęciu forum przez nazwa.pl i zmianach w regulaminie zdecydowałem się usunąć wszystkie swoje posty. Cześć. Edytowano Kwiecień 9, 2020 przez linoskoczek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cezary188 40 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2013 Wiesz ze porywasz sie z motyka na slonce? Bedziesz mial wiecej problemow niz korzysci z tego, szczegolnie ze nie jestes wlascicielem budynku i musisz polegac na decyzji zarządcy. Duma posiadania wlasnej szafy szybko ustapi i bedziesz błagał zeby ktos to wywiózł w cholere jak najdalej stad. Nie wiem gdzie szukales, ale moze zamiast kolokacji wynajem w sprawdzonej firmie? A jak nie to moze popróbuj u nas na forum chlopaki maja swoje profesjonalne serwerownie moze by dostawili w miare tanio twoja szafe. A jak mimo wszystko sie upierasz to przede wszystkim zrob to jak najbardziej profesjonalnie. Poczytaj jakie rozwiazania stosuja rozne serwerownie na swiecie i postaraj sie zaadaptować co się da do swojego rozwiązania, ale zanim to zrobić przeczytaj jakie wymagania BHP musi spełniać obiekt serwerowni żeby zostać przyjęty do użytku i na tym sie wzoruj. Jakby co to moim zdaniem po pol roku powinno ci sie znudzic wiec juz teraz mowie: Anie mowilem? PS. Mimo wszystko powodzenia, moze sie uda. Do odważnych świat należy ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach