siemaeniu500 0 Zgłoś post Napisano Maj 30, 2013 (edytowany) Witam, Przeszedłem na nowy hosting, instalowalem od nowa apache. Pojawil sie problem. Wczesniej gdy wpisalem w adres, np. bloodmine.eu/info odrazu przekierowało na info.html Teraz zamiast wpisywać bloodmine.eu/images/logo musze wpisac logo.png Edytowano Maj 30, 2013 przez siemaeniu500 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotr GRD 608 Zgłoś post Napisano Maj 30, 2013 (edytowany) Możesz spróbować dodać w pliku .htaccess coś na kształt RewriteEngine On RewriteBase / RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.html$ RewriteRule ^(.*)$ /$1.html [L] jeśli adres widoczny w przeglądarce ma pozostać bez zmian, lub: RewriteEngine On RewriteBase / RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.html$ RewriteRule ^(.*)$ /$1.html [R=301,L] jeśli ma nastąpić widoczne przekierowanie, zmiana adresu na właściwy. Edytowano Maj 30, 2013 przez Piotr GRD (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
siemaeniu500 0 Zgłoś post Napisano Maj 30, 2013 Możesz spróbować dodać w pliku .htaccess coś na kształt RewriteEngine On RewriteBase / RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.html$ RewriteRule ^(.*)$ /$1.html [L] jeśli adres widoczny w przeglądarce ma pozostać bez zmian, lub: RewriteEngine On RewriteBase / RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.html$ RewriteRule ^(.*)$ /$1.html [R=301,L] jeśli ma nastąpić widoczne przekierowanie, zmiana adresu na właściwy. To ma wygladac tak: http://paste.ubuntu.com/5718063/ ? Bo nie wiem czy w dobre miejsce wkleiłem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotr GRD 608 Zgłoś post Napisano Maj 30, 2013 (edytowany) Jeśli to ma być dla forum, to w dobre miejsce wrzuciłeś, ale w grę wchodzi raczej tylko druga opcja, z widocznym przekierowaniem (ta wersja z "R=301"). Stosując pierwsze rozwiązanie (bez widocznego przekierowania, adres pozostaje bez zmian) trzeba by zmodyfikować wszystkie pozostałe istniejące reguły. Edytowano Maj 30, 2013 przez Piotr GRD (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
siemaeniu500 0 Zgłoś post Napisano Maj 30, 2013 Jeśli to ma być dla forum, to w dobre miejsce wrzuciłeś, ale w grę wchodzi raczej tylko druga opcja, z widocznym przekierowaniem (ta wersja z "R=301"). Stosując pierwsze rozwiązanie (bez widocznego przekierowania, adres pozostaje bez zmian) trzeba by zmodyfikować wszystkie pozostałe istniejące reguły. Ok, co kolwiek edytuje w htacces nie ma znaczenia, mod rewrite mam włączony. Tylko to jest dziwne ze do wszystkiego musze dopisywać rozszerzenia np. .html .png .jpg .php - nie dodaje automatycznie Wczesniej tak nie mialem, a nic nie edytowalem w apache Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lazy 33 Zgłoś post Napisano Maj 31, 2013 Witam, Przeszedłem na nowy hosting, instalowalem od nowa apache. Pojawil sie problem. Wczesniej gdy wpisalem w adres, np. bloodmine.eu/info odrazu przekierowało na info.html Teraz zamiast wpisywać bloodmine.eu/images/logo musze wpisac logo.png Options +MultiViews w htaccess lub dodaj opcje Multiviews do odpowiedniego dla danego vhosta bloku Directory -- Lazy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach