Gość nrm Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2013 i skrypt configure przeszedł poprawnie ale za to przy make dostaję taki błąd Strzelam ni to z gruchy ni z pietruchy: libxml2? Nie obrażaj się (bo pomagam jak mogę) ale musisz być bardziej samodzielny. Przecież nie masz bana na google? co mogę zrobić? Dodam, że paczkę php 5.2.17 pobrałem z oficjalnej strony php, noże lepiej szukać php 5.2.17 na serwerach DirectAdmina To będą te same paczki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2013 Strzelam ni to z gruchy ni z pietruchy: libxml2? Nie obrażaj się (bo pomagam jak mogę) ale musisz być bardziej samodzielny. Przecież nie masz bana na google? To będą te same paczki. Daleki jestem od obrażania się a googlować googlowałem tylko, że po wklepaniu tego błędu trafiałem na błąd i please help me, bez rozwiązania. Bardzo dziękuję za okazaną pomoc a co mógłbym zrobi z tym libxml skompilować gon jeszcze raz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2013 (edytowany) Zainstaluj pliki nagłówkowe od libxml(2). W systemach debianopochodnych nazwy takich pakietów z plikami .h kończą się na -dev, w systemach redhatopochodnych sufiks to -devel. Edytowano Czerwiec 1, 2013 przez kafi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2013 (edytowany) Zainstaluj pliki nagłówkowe od libxml(2). W systemach debianopochodnych nazwy takich pakietów z plikami .h kończą się na -dev, w systemach redhatopochodnych sufiks to -devel. Niestety instalacja libxml2-devel nic nie zmieniło i nadal jest taki sam błąd co mogę zrobić? Edytowano Czerwiec 1, 2013 przez Marek Miklewicz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2013 Nie mogę edytować postu więc piszę post pod postem, przepraszam i ewentualnie proszę o połączenie. Po długim googlowaniu znalazłem opis identycznego błędu w przy kompilacji php pod tym linkiem a także link do patha na php pod tym linkiem, nałożyłem go i make powiodło się, niestety przy make install mam kolejny błąd [root@s1 php-5.2.17]# make installInstalling PHP SAPI module: cgiInstalling PHP CGI binary: /usr/local/php52 --program-suffix=52 --enable-fastcgi --enable-force-cgi-redirect --with-config-file-scan-dir=/usr/local/php52/lib/php.conf.d --with-curl=/usr/local/lib --with-gd --enable-gd-native-ttf --with-gettext --with-jpeg-dir=/usr/local/lib --with-freetype-dir=/usr/local/lib --with-libxml-dir=/usr/local/lib --with-kerberos --with-openssl --with-mcrypt --with-mhash --with-mysql=/var/lib/mysql --with-mysql-sock=/var/lib/mysql/mysql.sock --with-mysqli=/usr/bin/mysql_config --with-pcre-regex=/usr/local --with-pdo-mysql=/var/lib/mysql --with-pear --with-png-dir=/usr/local/lib --with-xsl --with-zlib --with-zlib-dir=/usr/local/lib --enable-zip --with-iconv=/usr/local --enable-bcmath --enable-calendar --enable-ftp --enable-sockets --enable-soap --enable-mbstring --enable-intl/bin/shtool:install:Error: multiple sources require destination to be directorymake: *** [install-sapi] Błąd 1 i tu jestem bezsilny nie wiem co robić, bardzo liczę na jakąś pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Czerwiec 2, 2013 (edytowany) Udało mi się po wielu bojach ustawić php 5.2, 5.3 i 5.4 ale chciałbym jeszcze jednak mieć wersję 4, robiłem tak samo jak 5.2 oczywiście z odpowiednimi ścieżkami i php 4 się skompilowało i zainstalowało, następnie utworzyłem plik /usr/local/safe-bin/fcgid49.sh tak jak radziliście ale gdy po dodaniu linii <FilesMatch \.php$> FCGIWrapper "/usr/local/safe-bin/fcgid49.sh /home/admin/php.ini" .php </FilesMatch> w .htaccess odpalę phpinfo to dostaję błąd Internal Server Error The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request a w logach apache mam coś takiego: [Sun Jun 02 16:25:30.278696 2013] [fcgid:warn] [pid 27483:tid 140613420828416] (104)Connection reset by peer: [client 83.24.78.116:54630] mod_fcgid: error reading data from FastCGI server[Sun Jun 02 16:25:30.278713 2013] [core:error] [pid 27483:tid 140613420828416] [client 83.24.78.116:54630] End of script output before headers: index.php Co może być problemem skoro wersja 5.2 działa ok a 4.9 kompiluje się poprawnie? Poniżej podaję parametry polecenia ./configure dla php 4 #!/bin/sh "./configure" \ "--prefix=/usr/local/php49" \ "--program-suffix=49" \ "--enable-force-cgi-redirect" \ "--enable-fastcgi" \ "--with-config-file-path=/usr/local/php49/lib/php.conf.d " \ "--with-curl" \ "--with-curl-dir=/usr/local/lib" \ "--with-gd" \ "--with-gd-dir=/usr/local/lib" \ "--with-gettext" \ "--with-jpeg-dir=/usr/local/lib" \ "--with-freetype" \ "--with-freetype-dir=/usr/local/lib" \ "--with-kerberos" \ "--with-mcrypt" \ "--with-mhash" \ "--with-mysql" \ "--with-mysqli" \ "--with-pear=/usr/local/lib/php" \ "--with-png-dir=/usr/local/lib" \ "--with-xml" \ "--with-zlib" \ "--with-zlib-dir=/usr/local/lib" \ "--with-iconv=/usr/local" \ "--enable-bcmath" \ "--enable-calendar" \ "--enable-ftp" \ "--enable-magic-quotes" \ "--enable-sockets" \ "--enable-track-vars" \ "--enable-mbstring" \ "--enable-memory-limit" P.S gdyby kogoś interesowało jak poradziłem sobie z wcześniejszym problemem, wstyd się przyznać ale to po prostu były vłędy przy pisaniu przełączników do ./configure, dlatego teraz ./configure odpalam z wcześniej utworzonego skryptu buildphp49 bo rozdzielony na wiele linii jest dla mnie o wiele czytelniejszy. Edytowano Czerwiec 2, 2013 przez Marek Miklewicz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Czerwiec 5, 2013 Naprawdę nikt nie potrafi pomóc z php 4? Jeśli trzeba podam więcej informacji tylko powiedzcie proszę co potrzeba. Wiem, że taka konfiguracja jest możliwa bo widziałem hostingi mające php od 4 do 5.4 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach