nesti 67 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2013 Witam. Pytanie do speców od wirtualizacji. Nie mogę zrobić jednej rzeczy. Posiadam w ovh serwer z Windowsem 2k12 DC i na tym postawiony VMWare Workstation. Wykupiony został adres ip failover, wirtualny mac został przypisany w panelu i teraz kwestia konfiguracji. Do wirtualki oczywiście ustawiłem taki mac jaki wygenerowało ovh. konfiguracja sieci debiana na vmware auto eth0 iface eth0 inet static address 178.32.200.137 netmask 255.255.255.255 ipv4_ip_forward włączone przeglądnąłem już wszystkie tutoriale, helpy z ovh i nadal nie mam dostępu do sieci. Wiem, że można postawić np xena i dwie wirtualki ale wolałbym to zrobić w ten sposób. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Czakoszek 12 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2013 (edytowany) Z tego co pamiętam to, generowanie maców jest dla wirtualizacji które maja karty sieciowe w bridge. Edytowano Maj 26, 2013 przez Czakoszek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nesti 67 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2013 Tak też mam ustawioną sieć, na bridge. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SanKen 63 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2013 http://pomoc.ovh.pl/BridgeClient Dodaj MAC do panelu i w konfiguracji serwera VM podaj ten sam... Ja stawiałem debiana na virtualbox i działo bez problemu. (wykorzystałem MAC z wmware) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nesti 67 Zgłoś post Napisano Maj 27, 2013 Zainstalowałem virtualboxa, wszystko śmiga aż miło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Maj 27, 2013 Czemu nie hyper-v? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SanKen 63 Zgłoś post Napisano Maj 27, 2013 Niektórzy nawet nie wiedzieli że takie coś istnieje. A w tym ja... A tak szczerze to chyba Hyper-V nadaje się tylko do wirtualki MSW... a aż strach pomyśleć jak on działa w W12.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 27, 2013 Hyper-V jest fajny, ale nie testowałem nigdy pod Linuxa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Maj 27, 2013 Działa co najmniej tak samo dobrze jak vmware i do tego jeżeli masz kontener z windowsem jest tańszy. To zupełnie inny produkt teraz jest... Jeszcze dograć do tego nexus1000 i mamy bardzo fajną wirtualizację. Sam MS daje wsparcie dla takich tworów jak centOS Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 27, 2013 A wiesz może jak tam śmigają debianopodobne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Maj 27, 2013 Działają ok, nie napotkałem problemów, na testowym środowisku live migration działało bez problemów, MS nie daje im oficjalnego supportu (nie pogadasz przez telefon z nimi o nich itd) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 27, 2013 Dzięki za informacje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach