MEXXIO 0 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2013 Chciałbym prosić was o pomoc co zrobić aby właśnie na tym hostingu automatycznie robił całkowity backup i pakował go powiedzmy do tar raz w tygodniu o godzinie piątej i niech to będzie środa trzeci dzień tygodnia, zrobiłem coś takiego: Minuta: 0 Godzina: 5 Miesiąc: 7 Miesiąc: * Dzień tygodnia: 3 lecz nie wiem jaką dodać komendę, domyślam się że ścieżkę do pliku który będzie się zawsze uruchamiał o tym samym czasie jak napisałem wyżej. Tylko jaka zawartość tego pliku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotr GRD 608 Zgłoś post Napisano Maj 19, 2013 Ja osobiście - choć na innych hostingach - stosuję coś na kształt: /bin/tar -czf /home/username/domains/example.com/backup_files.tar.gz /home/username/domains/example.com/public_html dla plików, a dla baz danych MySQL: /usr/local/mysql/bin/mysqldump -u username_backup -pHASLO --all-databases --default-character-set=utf8 | /bin/gzip > /home/username/domains/example.com/backup_db.sql.gz (przy czym zalecam utworzenie osobnego użytkownika bazy danych dla backupu mającego jedynie uprawnienia 'select' i 'lock tables') Dodatkowo bazując na przykładzie podanym w komentarzach na stronie php.net/mail skleciłem prosty skrypt PHP wysyłający wskazane pliki - jeśli zajmują one odpowiednio mało miejsca, by zmieścić się w mailu - na swój email, który to skrypt wywoływany jest przez: /usr/local/bin/php /home/username/domains/example.com/backup-to-my-email-script.php Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MEXXIO 0 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2013 Dziękuję za pomoc Panie Piotrze, ale pytanie mam jeszcze co do tej komendy czy można dodać aby tworzył folder z godziną i datą utworzenia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 20, 2013 Tak można. Poczytaj sobie http://forum.suse.pl/index.php?topic=21934.0 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MEXXIO 0 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2013 Który z tych jest dobry i poprawny: #!/bin/sh DIR="/home/username/domains/moja_domena/backup/" # katalog źródłowy BACKUPDIR="/home/username/domains/moja_domena/public_html" # katalog docelowy pliku kopii zapasowej NOW=`date +%y-%m-%d-godz.%H:%M:%S` # aktualny czas wykonania archiwum echo "Wykonuję kopię zapasową z datą: ${NOW}" tar -czf ${BACKUPDIR}/backup_danych-${NOW}.tar ${DIR} lub może ten, zmieniona ostatnia linijka: #!/bin/sh DIR="/home/username/domains/moja_domena/backup/" # katalog źródłowy BACKUPDIR="/home/username/domains/moja_domena/public_html" # katalog docelowy pliku kopii zapasowej NOW=`date +%y-%m-%d-godz.%H:%M:%S` # aktualny czas wykonania archiwum echo "Wykonuję kopię zapasową z datą: ${NOW}" /bin/tar -czf ${BACKUPDIR}/backup_danych-${NOW}.tar ${DIR} Na tej stronie co podał koelga wyżej skasowałem ze skryptu te logi bo chyba ine są potrzebne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MEXXIO 0 Zgłoś post Napisano Maj 28, 2013 Czy może ktoś odp?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Maj 28, 2013 Obydwa są poprawne. W drugim odwołujesz się do ścieżki absolutnej, czyli nie interesuje cię w ogóle $PATH, podczas gdy w przykładzie pierwszym uznajesz, że system wykryje o co Ci chodzi podczas używania komendy tar. Zasadniczo różnicy nie odczujesz, w kwestii kompatybilności polecam pierwsze rozwiązanie bo jest bardziej uniwersalne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MEXXIO 0 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2013 A jakie wartości wpisać aby wykonywał skrypt .sh powiedzmy co 2 dzień? Mam coś takiego teraz: Minuta: 0 Godzina: 5 Dzień miesiąca: * Miesiąc: * Dzień tygodnia: */2 Komenda: /home/username/domains/domena/backup/backup.sh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 29, 2013 (edytowany) Można to zrobić agresywniej crontab -e i w nim dać: 0 5 1,3,5,7,9,11,13,15,17,19,21,23,25,27,29,31 * * cd /home/username/domains/domena/backup && ./backup.sh edit: poprawiłem błąd godzin i Edytowano Maj 29, 2013 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2013 Po co tak sobie komplikować życie o_O. 0 0 */2 * * Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MEXXIO 0 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2013 Musi robić o godz 5 gdzieś bo na linuxpl.com jest ograniczenie, więc coś takiego: 0 5 */2 * * a i czy komenda jest ok? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2013 Powinna być. Ew. możesz sobie stworzyć jakiś plik typu /home/user/testcrona.txt, a w skrypcie.sh wrzucić komendę echo "cron dziala" >> /home/user/testcrona.txt. Po 4 dniach wejdziesz i powinieneś zobaczyć dwa wpisy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MEXXIO 0 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2013 Dobra dodałem skrypt zobacze czy zrobi backup i wtedy się pomyśli jesli coś będzie nie tak, ale dzięki wam za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotr GRD 608 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2013 (edytowany) Ale czemu czekać 4 dni?... Gdy mam wątpliwości co do uruchamianej komendy, to ustawiam zadanie, aby wykonało się za minutę (jest 19:40? to ustawiam 41 * * * *) i po chwili mam odpowiedź czy wszystko gra czy nie. Jeśli nie to poprawiam i sprawdzam raz jeszcze, jeśli działa, to ustawiam docelowy przedział czasowy. Co do ścieżki - czy absolutna czy nie - to po prostu trzeba sprawdzić, bo spotkałem się z sytuacjami, że system nie chciał znaleźć tar czy gzip czy mysqldump w inny sposób niż z właściwą absolutną ścieżką (która oczywiście może być różna na różnych maszynach). Edytowano Maj 29, 2013 przez Piotr GRD (zobacz historię edycji) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2013 Musi robić o godz 5 gdzieś bo na linuxpl.com jest ograniczenie, więc coś takiego: 0 5 */2 * * a i czy komenda jest ok? To tak w gwoli ścisłości czemu akurat 2 dni @Piotr . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MEXXIO 0 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2013 No nie wiem ustawiłem na 20:41 i nic się nie działo, a co 2 dni bo nie chcę mieć za dużo tego i za często Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach